Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă furtună valutară creează panică în mai multe economii ale lumii

grafic

Cauzele principale ale şocului sunt reducerea programului de achiziţii de obligaţiuni de către Rezerva Federală americană, instabilitatea politică şi financiară din unele dintre aceste ţări şi date indicând încetinirea creşterii economice a Chinei, cea mai mare economie emergentă a lumii, potrivit zf.ro.
Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud au fost motoarele creşterii economiei globale după criza din 2008, însă acum pieţele emergente ameninţă stabilitatea financiară la nivel global, scrie Bloomberg.
„Contextul actual ar putea fi toxic pentru pieţele emergente", consideră Eamon Aghdasi, analist la Société Générale.
„Sunt două aspecte îngrijorătoare: nesiguranţa în ceea ce priveşte politica Fed, peste care se suprapun temeri legate de creştere, în special în China", a explicat Aghdasi.
Programul achiziţiilor de obligaţiuni derulat de Fed, prin care banca centrală pompează zeci de miliarde de dolari în fiecare lună în economia SUA, a stimulat indirect creşterea valorii activelor de pe pieţele emergente, spre care s-au îndreptat o mare parte dintre investitori, atraşi de perspectiva unor câştiguri mai mari.

Decizia Fed de a retrage treptat programul face ca investitorii să-şi scoată capitalul de pe pieţele emergente, ceea ce pune presiune pe monedele naţionale. Investitorii au retras aproximativ 4 mld. dolari de pe bursele pieţelor emergente în acest an, scrie publicaţia britanică The Guardian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.