Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă lovitură la vârful puterii de la Beijing - Încă un ministru a dispărut iar apoi a fost demis

xi jinping

Ministrul Apărării al Chinei, Li Shangfu, a fost demis marți la două luni după ce a dispărut din vizorul publicului, devenind al doilea ministru de mare profil care și-a pierdut recent postul fără nicio explicație oficială, notează CNN.

Li a fost, de asemenea, înlăturat din funcțiile sale de membru al Comisiei Militare Centrale – un organism puternic condus de liderul chinez Xi Jinping, care în cele din urmă conduce forțele armate – și ca unul dintre cei cinci consilieri de stat ai Chinei – o poziție superioară în cabinet care depășește un Ministrul obișnuit, a informat marți postul de stat CCTV.

Decizia a fost aprobată de comitetul permanent al legislaturii de timbru a țării, Congresul Național al Poporului, potrivit CCTV. Comitetul nu a numit niciun succesor al lui Li.

Li, care a fost numit ministru al Apărării în martie, nu a mai fost văzut în public de la sfârșitul lunii august, alimentând speculații intense cu privire la soarta lui.

Dispariția generalului vine în urma unei serii de schimbări inexplicabile de personal care au zguduit rândurile superioare ale țării, inclusiv înlăturarea dramatică a fostului ministru de externe Qin Gang în iulie.

Qin a fost, de asemenea, înlăturat din funcția de consilier de stat marți, a informat CCTV.

Dispariția și demiterea a doi miniștri înalți în succesiune rapidă a ridicat semne de întrebare cu privire la guvernarea lui Xi, care a făcut sistemul politic al Chinei și mai opac pe măsură ce concentrează puterea și impune o disciplină strictă de partid.

Xi a intensificat, de asemenea, o campanie de consolidare a securității naționale, încercând să elimine orice amenințări și vulnerabilități percepute la adresa Partidului Comunist la guvernare, pe fondul tensiunilor în creștere cu Occidentul.

În mod ironic, înlăturarea lui Li a eliminat un obstacol major pentru reluarea discuțiilor militare la nivel înalt dintre China și Statele Unite.

Li a fost sancționat de SUA în 2018 din cauza achiziționării de către China a armelor rusești, iar Beijingul a sugerat în mod repetat că secretarul american al apărării nu va avea o întâlnire cu Li decât dacă sancțiunile au fost revocate.

Cu săptămâni înainte ca Li să dispară din viziunea publicului, Xi a convocat conducerea armatei la Beijing pentru o întâlnire, unde a subliniat loialitatea politică, disciplina și „conducerea absolută” a partidului asupra forțelor armate.

La câteva zile după acea întâlnire, Xi i-a concediat pe cei doi generali de top ai Forței de rachete PLA, o unită de elită care supraveghează arsenalul de rachete nucleare și balistice al națiunii, stârnind îngrijorări cu privire la o epurare mai largă în armată.

Guvernul chinez a refuzat în mod repetat să comenteze locul unde se află Li și motivele din spatele absenței sale.

Wall Street Journal a raportat că Li a fost luat în septembrie de autorități pentru interogatoriu, citând o persoană apropiată de luarea deciziilor la Beijing.

Financial Times a mai raportat că guvernul SUA consideră că ministrul apărării a fost pus sub investigație, citând oficiali americani. Niciunul dintre rapoarte nu a invocat un motiv pentru investigație.

Întrebat dacă Li a fost investigat luna trecută, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a spus că „nu era conștient de situație”.

Nu este clar dacă au fost sau vor fi luate măsuri disciplinare împotriva lui Li.

Li, în vârstă de 65 de ani, și-a tăiat dinții la unul dintre principalele site-uri de lansare a sateliților din China, în provincia de sud-vest Sichuan, urcând în rânduri pentru a deveni directorul acesteia.

După trei decenii la centrul de lansare, el a fost promovat pentru a lucra în cartierul general al PLA pentru armament în 2013, la scurt timp după ce Xi a ajuns la putere.

Se crede că Li este un protejat al generalului Zhang Youxia, prietenul din copilărie al lui Xi și cel mai apropiat aliat în armată. În semn de proeminență, Zhang a fost promovat prim-vicepreședinte al Comisiei Militare Centrale (CMC) în timpul remanierii conducerii din octombrie, în ciuda faptului că a depășit cu mult vârsta neoficială de pensionare.

Din 2017 până în 2022, Li a fost responsabil de achizițiile de arme din China în calitate de șef al Departamentului de dezvoltare a echipamentelor CMC, o funcție pe care Zhang o deținea anterior.

În iulie, cu câteva zile înainte ca cei doi generali de top de la Rocket Force să fie înlăturați brusc, Departamentul de Dezvoltare a Echipamentelor a anunțat o nouă represiune împotriva practicilor de achiziții corupte, solicitând sfaturi cu privire la activități îndoielnice care datează din 2017 – care coincide cu momentul în care Li a preluat cârma. departament.

Li a fost văzut ultima dată în public pe 29 august, când a ținut un discurs principal la Forumul pentru pace și securitate China-Africa de la Beijing. El a călătorit ultima dată în afara Chinei la mijlocul lunii august, într-o călătorie în Rusia și Belarus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.