Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă lovitură pentru buzunarele românilor: preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat cele mai mari creşteri din UE

energynomics.ro
baterie masina electrica fabrica

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat, în luna februarie 2022 comparativ cu luna februarie 2021, o creştere de 31,1% în Uniunea Europeană (UE) şi un avans de 31,4% în zona euro, iar Irlanda şi România au înregistrat cele mai mari creşteri de preţuri, arată datele publicate miercuri de Eurostat, informează Agerpres.

Conform acestor date, preţurile producţiei industriale au crescut în toate statele membre UE în ritm anual, dar cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Irlanda (63,4%) şi România (57,7%). Eurostat precizează că în septembrie preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de un avans de 83,6% al preţurilor la energie şi de o creştere de 21,1% a preţurilor bunurilor intermediare.

De la o lună la alta, februarie 2022 comparativ cu luna ianuarie 2021, preţurile producţiei industriale au înregistrat o creştere de 1,1% atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană. Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut în majoritatea statelor membre, cu excepţia Irlandei, Finlandei, Letoniei şi Bulgariei. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Slovacia (13,6%), Slovenia (5,7%) şi Grecia (4,8%). În România, preţurile producţiei industriale au înregistrat o creştere mai mică decât media din UE (1%) de la o lună la alta.

În februarie, preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în primul rând de preţurile la bunurile intermediare, care au înregistrat un avans de 1,5%, urmate de o creştere de 1,4% a preţurilor la energie.

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

Anterior, Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii propriile sale estimări care arată că, în România, preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) s-au majorat cu 43,8% în februarie 2022, faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Faţă de ianuarie 2022, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 1,6%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.