Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă modă - Mamele își mănâncă propria placentă. Cât de benefică este placentofagia și riscurile la care se expun mamele

The Guardian
placenta medic doctor analiza

Un obicei cel puțin ciudat pare să prindă tot mai mult printre mame în occident. Își mănâncă propria placentă pentru se spune că ar ajuta în stimularea producerii laptelui matern, că reduce efectele placenta și în general la vindecarea postnatală.

Atenție - nu există însă nici o dovadă științifică că ar fi așa și medicii atrag atenția asupra riscurilor la care se expun mamele care apelează la această practică.

Încapsularea placentei a devenit o mini-industrie în SUA, pe fondul întrebărilor privind siguranța și beneficiile acesteia, scrie The Guardian, care explică ce este placentofagia, după ce tot mai multe mame aleg să mănânce jeleuri sau smoothie-uri cu propria placentă.

Callie Landis - fondatoarea a Lancaster Placenta Company, un laborator din orașul său natal din Pennsylvania - a făcut un bussines din deshidratarea placentelor pentru ca proaspetele mămici să le mănânce.

Laboratorul ei transformă în capsule, tincturi și balsamuri placentele pe care i le trimit mamele. Cel mai mult se mândrește cu ursuleții ei roz de gumă cu placentă.

Cât de benefic este consumul acestor produse în care a fost încapsulată placentă

Rolul placentei în viața intrauterină a fătului e esențial. Placenta este atașată de uter, livrând substanțe nutritive prin intermediul cordonului ombilical, fiind eliminată la scurt timp după copil. Dar în ce măsură poate ajuta ea bebelușul după naștere, dacă este consumată de către mamă?

Adeptele mâncării placentei  - placentofagie - pot enumera cu ușurință o listă cu presupusele beneficii ale practicilor și pentru mamă după naștere. Spun că ajută la producerea laptelui matern, că reduce efectele placenta și că ajută la vindecarea generală postnatală.

Printre celebritățile care cred în aceste beneficii se numără Alicia Silverstone, Chrissy Teigen, Mandy Moore și una dintre vedetele Kardashian.

Recent, vedeta Kailyn Lowry a postat fotografii cu un smoothie de placentă preparat cu ajutorul laboratorului lui Landis - o băutură spumoasă, de culoarea căpșunilor, pe care a amestecat-o în bucătăria ei și pe care a consumat-o.

„Celebritățile au ajutat cu adevărat ca acest lucru să se răspândească", a spus Landis.

Compania ei nu este singura care încapsulează placentă.

„Am făcut 300.000 de încapsulări"

Mommy Made Encapsulation, este o altă astfel de companie. Are puncte de lucru în cinci state și o serie de clienți celebri printre care se numără Ashlee Simpson, Shay Mitchell, Jenna Dewan, potrivit fondatoarei sale, Juliane Corona.

„Până în prezent, am făcut 300.000 de încapsulări", a spus Juliane Corona.

Recunoște că celebritățile și influencerii care au aprelat la placentofagie i-au propulsat afacerea, după ce mamele au observat că o vedetă sau alta „a făcut asta și copilul ei nu s-a îmbolnăvit".

Un bebeluș s-a îmbolnăvit când mama sa a ingerat o placentă infectată.

Totuși, în cel puțin un caz, un bebeluș s-a îmbolnăvit când mama sa a ingerat o placentă infectată.

Autoritățile au avertizat în urmă cu câțiva ani asupra acestei practici, după ce un bebeluș din Oregon a fost diagnosticat cu o infecție streptococică. Mama sa mâncase capsule de placentă uscată, însă nu s-a stabilit o legătură directe a consumului cu îmbolnăvirea.

Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie, asociația profesională a medicilor ginecologi și obstetricieni, nu are îndrumări specifice cu privire la placentofagie.

„Nu există nicio dovadă științifică a vreunui beneficiu clinic al placentofagiei”

Un purtător de cuvânt al asociației a indicat însă  publicației The Guardian un studiu din 2017 care a constatat că „nu există nicio dovadă științifică a vreunui beneficiu clinic al placentofagiei în rândul oamenilor și că nu sunt reținuți nutrienți și hormoni placentari în cantități suficiente după încapsularea placentei pentru a fi potențial de ajutor pentru mamă în perioada postnatală".

Un alt studiu, în care cercetătorii au analizat aproximativ 23.000 de înregistrări de nașteri, nu a constatat niciun risc crescut pentru copiii mamelor care își mâncau placenta în comparație cu cei ale căror mame nu o făceau.

Deocamdată, nu există nicio supraveghere sau reglementare a practicii, iar industria se bazează în mare măsură pe dovezi anecdotice.

Ce presupune încapsularea placentei

Serviciile de încapsulare funcționează în mod similar: înainte de naștere, o mamă va primi un kit pentru placentă, care include o cutie de gheață și pachete, pungi speciale și o cutie de transport preplătită, în care să trimită placenta înapoi.

La momentul nașterii, mama le spune asistentelor medicale că dorește să păstreze placenta. (Doar patru state au în vigoare norme care le acordă mamelor dreptul de a păstra organul, dar multe spitale permit acest lucru dacă mama semnează o declarație prin care declară că nu o va vinde).

Placenta congelată este trimisă înapoi la companie, este sterilizată, sângele este îndepărtat și este introdusă într-un aparat de deshidratare. După ce este uscată, este zdrobită într-o pulbere foarte fină, pentru a fi consumată în capsule.

Capsulele sunt lipsite de aromă și miros, dar mamele pot optaț pentru arome, cum ar fi fructe de pădure, gumă de mestecat, struguri sau lime.

La Lancaster Placenta Co, pulberea poate fi folosită pentru a face smoothie-uri sau poate fi infuzată și în tincturi și gumele.

Mamele care apelează la placentofagie folosesc aceste produse ca pe un supliment.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.