Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă platformă comunală pentru gunoiul de grajd a fost inaugurată în localitatea Lungeşti, din judeţul Vâlcea

Ciao.ro.
Taur

O nouă platformă comunală pentru gunoiul de grajd a fost inaugurată în localitatea Lungeşti, din judeţul Vâlcea, investiţia fiind parte din proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi", a anunţat, joi, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Potrivit unui comunicat de presă, transmis AGERPRES, prin această investiţie, micii crescători de animale din zonă au la îndemână o soluţie simplă şi civilizată de gestionare a gunoiului de grajd, conformă cu cerinţele Directivei Nitraţi şi Codului de Bune Practici Agricole, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Traian Băsescu s-a trezit cu plângere penală, după semnalul apocaliptic dat Poliției și Jandarmeriei

Capacitatea platformei este de 1.940 mc/an şi a fost dimensionată în corelare cu numărul de animale existente în zona comunei şi cu perioada de interdicţie a împrăştierii gunoiului de grajd pe terenurile agricole.

În vederea exploatării optime a platformei, Unitatea Administrativ - Teritorială (UAT) a primit şi un set de utilaje, constând în: tractor, două remorci, încărcător frontal, maşină de împrăştiat compostul şi cisternă vidanjă. Astfel, fermierii pot opta pentru servicii de preluare a bălegarului de către operatorul platformei sau pot să îşi transporte singuri la platformă gunoiul de grajd, acelaşi lucru fiind valabil pentru împrăştierea compostului (mraniţei) pe terenurile agricole.

Ministerul de resort, care va monitoriza investiţia pe toată durata de viaţă a acesteia, precizează că modul de operare a platformei este stabilit prin Hotărâre a Consiliului Local, UAT având deplină libertate în a-şi alege felul în care acoperă costurile legate de exploatarea investiţiei.

Valoare totală a platformei este de peste 2,09 milioane de lei, inclusiv TVA, suma fiind suportată în proporţie de aproximativ 94,4% de către MMAP şi circa 5,4% de autoritatea din comuna Lungeşti.

Citește și: Marcel Vela reacționează la punerea sub control judiciar a vlogger-ului Colo: Doresc să trag un mare semnal de alarmă .

Comuna Lungeşti este a treia din judeţul Vâlcea care beneficiază de investiţiile Proiectului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi", după Galicea şi Mihăieşti, ultima fiind finalizată în perioada 2008 - 2017.

Până la finalul lunii martie 2022 vor mai fi construite, numai în judeţul Vâlcea, încă trei platforme, două în comuna Fărtăţeşti, în două sate ale comunei, şi una în comuna Slătioara.

Beneficiarii investiţiilor realizate în cadrul proiectului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" sunt exclusiv UAT, care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanţare.

Proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Demarat iniţial în anul 2008, acesta s-a încheiat în 2017 şi a finanţat 86 de platforme de management de gunoi de grajd.

Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 86 de comunităţi locale, menţionează ministerul Mediului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.