Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă victorie pentru FACIAS și cetățeni: ANAF emite ordinul care protejează contribuabilii de eventuale abuzuri

FACIAS
FACIAS

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a reușit să facă un pas important pentru protecția drepturilor contribuabililor din România.

FACIAS a determinat ANAF să emită normele de aplicare și modalitățile de restituire a unor sume pentru anularea unor obligații fiscale. Deși exista o lege în acest sens, respectiv Legea 43/2023, privind anularea unor obligații fiscale, intrată în vigoare încă din februarie, din cauza lipsei unei proceduri de restituire a sumelor colectate în mod abuziv, cetățenii nu puteau beneficia de reglementările legii.

Guvernul și Parlamentul și-au făcut un obicei din a emite acte legislative care nu pot fi puse în aplicare pentru că normele metodologice întârzie să fie elaborate. Așa cum FACIAS a relatat și în alte situații, sunt legi care așteaptă să poată fi puse în aplicare de mai mult de un an de zile. O nouă victorie FACIAS s-a înregistrat în ceea ce privește Legea 43/2023. Pentru că termenul de 30 de zile s-a scurs, iar normele nu erau elaborate, FACIAS a înaintat o plângere prealabilă prin care a solicitat emiterea ordinului președintelui ANAF privind reglementarea procedurii de aplicare. În urmă acestei solicitări, autoritatea a reacționat și a transmis FACIAS un răspuns oficial prin care anunță rezolvarea situației reclamate.

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) , urmăreşte din 2008 asigurarea transparenţei în funcţionarea instituţiilor statului, ca principiu al democraţiei şi statului de drept şi apără drepturile cetăţenilor români. Monitorizăm activitatea instituţiilor statului şi informăm opinia publică cu privire la aceasta, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a cetăţenilor privitor la drepturile pe care le au şi la posibilitatea pe care aceştia o au, de a lua parte la activităţile instituţiilor publice, direct sau prin intermediul organizaţiilor nonguvernamentale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.