Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O olandeză care avea legături cu ISIS a fost arestată

isis oil petrol

O tânără olandeză revenită în ţară după ce a fugit din Siria cu cei doi copii ai săi a fost arestată pentru legături suspecte cu gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), au anunţat marţi autorităţile olandeze, relatează AFP. Identificată de media olandeze cu numele Laura Hansen, în vârstă de 20 de ani, tânăra a fost arestată luni seara pe aeroportul Schiphol. Femeia a părăsit Olanda, în urmă cu un an, împreună cu soţul ei. Ea ar fi 'fugit din zona de conflict din Siria' şi a sosit pe aeroportul Schiphol 'unde a fost arestată imediat la sosire', a anunţat Parchetul olandez.

Femeia este 'suspectată că a făcut parte dintr-o organizaţie teroristă în Siria şi/sau în Irak între 1 septembrie 2015 şi 12 iulie 2016', se arată într-un comunicat al parchetului. Cei doi copii au fost plasaţi în custodia autorităţilor şi procurorii încearcă acum să stabilească dacă pot fi formulate acuzaţii în acest caz. O femeie care avea acelaşi nume a apărut luna trecută la televiziunea kurdă, afirmând că a părăsit gruparea jihadistă. Soţul ei, în vârstă de 27 de ani, i-a spus că vor pleca în vacanţă în luna septembrie a anului trecut, potrivit declaraţiilor făcute de tânără. În loc de aceasta, el a dus-o, împotriva voinţei ei, la Raqa, bastion al SI în nordul Siriei.

După mai multe luni, ea a fost dusă spre Mosul, o altă fortăreaţă a SI în nordul Irakului. Dna Hansen a declarat pentru canalul de televiziune Kurdistan24 că a fugit din SI cu ajutorul tatălui ei şi s-a predat kurzilor peşmerga după ce cei doi copii au fost răniţi într-un bombardament la Mosul. 'Nu am dorit să vin în Siria... El m-a forţat', a declarat ea referindu-se la soţul ei, în cursul unei interviu pentru canalul de televiziune cu baza la Erbil. Mai mulţi diplomaţi au fost în contact cu dna Hansen şi cu familia sa atunci când ea era în Irak, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe olandez. 'Consulatul general de la Erbil era în contact cu autorităţile locale tot timpul şi a acordat asistenţă pentru revenirea Laurei în Olanda', a declarat un purtător de cuvânt al ministerului. Cel puţin 250 de olandezi şi-au părăsit ţara pentru a se alătura combatanţilor în Siria şi Irak, potrivit coordonatorului naţional olandez pentru securitate şi combatere a terorismului. Aproximativ 40 au revenit de atunci în ţară şi 42 ar fi fost ucişi în lupte, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.