Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O colecţionară franceză a restituit Guatemalei un fragment de stelă mayașă

Guatemala

Un fragment de stelă mayaşă datând din secolul al VIII-lea şi care fusese pe punctul de a fi vândut la licitaţie a fost predat luni, la Paris, de către o colecţionară franceză Guatemalei, ţara sa de origine, informează AFP.

O ceremonie a fost organizată cu această ocazie la sediul UNESCO, care a acţionat ca mediator între proprietară, Franţa şi Guatemala, două ţări semnatare ale convenţiei din 1970 privind interzicerea importurilor, exportului şi transportului ilicit de bunuri culturale.

În 2019, în timpul vânzării a 100 de piese, în principal din colecţia privată a lui Manichak şi Jean Aurance, Guatemala a dat asigurări că un fragment de stelă provenea de la Piedras Negras, un celebru sit arheologic mayaş ce fusese jefuit. Stela menţionată fusese fotografiată in situ de arheologi la sfârşitul secolului al XIX-lea, ceea ce dovedea originea ei.

Doamna Aurance, proprietara obiectului, a decis la acea vreme să îl retragă de la vânzare şi să înceapă negocierile cu Guatemala.

Luni, colecţionara a explicat că a cumpărat piesa în anii '60, împreună cu soţul ei, care a murit între timp, de la un anticariat din Paris, şi a dat asigurări că "nu aveau nici cea mai mică idee" că artefactul fusese furat.

"Cea mai mare dorinţă a mea este ca fragmentul să se alăture restului frescei", a declarat ea.

Piesa a fost predată ambasadorului Guatemalei în Franţa, Franciso R. Gross Hernandez, care a fost încântat să recupereze un obiect "care ne spune mai multe despre ceea ce s-a întâmplat acum 1.300 de ani pe pământul nostru".

El a mulţumit UNESCO pentru rolul său, însă a cerut ţărilor şi instituţiei să facă mai mult, explicând AFP că doar aproximativ 5% din artefactele revendicate de ţara sa au fost returnate.

Fragmentul de stelă îl reprezintă pe unul dintre regii ultimei dinastii mayaşe şi se va alătura în curând colecţiei Muzeului de Arheologie din Guatemala.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.