Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O organizaţie de presă afgană îşi suspendă temporar activitatea din cauza situaţiei politice nefavorabile

presa Al Jazeera

Organizaţia Nai, dedicată monitorizării libertăţii presei în Afganistan, a anunţat că îşi suspendă temporar operaţiunile, după 18 ani de activitate, din cauza situaţiei politice şi a condiţiilor nefavorabile din ţara asiatică, transmite EFE, potrivit Agerpres.

"Având în vedere situaţia politică şi condiţiile nefavorabile din Afganistan, liderii Nai au decis în ultima întâlnire din ianuarie să suspende temporar operaţiunile" în această ţară, a declarat sâmbătă pentru EFE directorul acesteia, Abdul Mujib Khilwatgar.

Khilwatgar şi-a exprimat, totuşi, speranţa că organizaţia îşi va putea relua activitatea în viitor dacă se vor produce "schimbări politice şi sociale pozitive" în Afganistan.

ONG-ul, înfiinţat în 2005, avea rol de observator independent al libertăţii presei în ţară, care a suferit un regres sever odată cu sosirea talibanilor la putere în august 2021.

Astfel, în ultimii ani, Nai a publicat numeroase reportaje în apărarea presei afgane şi în care critica deteriorarea libertăţii presei, care s-a confruntat cu o creştere a cenzurii, represiunii şi abuzurilor asupra jurnaliştilor de către regimul de la Kabul.

Centrul Jurnaliştilor din Afganistan (AFJC) şi-a exprimat vineri regretul, într-un comunicat, cu privire la încetarea operaţiunilor organizaţiei, despre care a declarat că reprezintă "o pierdere semnificativă pentru comunitatea mass-media" din Afganistan.

Revenirea la putere a talibanilor a reprezentat o lovitură gravă adusă libertăţii de exprimare în Afganistan, o ţară considerată şi înainte drept una dintre cele mai periculoase din lume pentru jurnalişti, potrivit mai multor organizaţii locale şi internaţionale.

De atunci, mai mult de jumătate din cele 547 de instituţii de presă care funcţionează în ţară au dispărut, potrivit unui raport publicat în august de organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF), care a clasat Afganistanul pe locul 152 din 180 de ţări în cel mai recent indice al libertăţii presei

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.