Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O pandemie nouă este inevitabilă, iar lumea este periculos de nepregătită (raport World Disasters 2022)

restricții, pandemie,

Următoarea pandemie poate fi chiar după colț, iar lumea rămâne nepregătită, deși pierderile de vieți omenești în ultimii trei ani nu se compară cu nicio altă catastrofă cu care s-a confruntat umanitatea până acum.

Raportul World Disasters 2022, publicat de Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), arată că, deși pandemia de COVID-19 a ucis mai mulți oameni decât toate cutremurele, secetele și uraganele din istorie, toate țările rămân la fel de vulnerabile în fața viitoarelor calamități de acest fel. Și nu avem de unde să știm cât de aproape sau de departe va fi următoarea pandemie, atrag atenția experții.

„La nivel global, învățătura cea mai importantă este că lumea în ansamblul ei nu a putut să abordeze în mod corect această pandemie. Pandemia este o manifestare globală care trebuia abordată ca atare, și nu s-a făcut aceasta din neputință. Să ne aducem aminte că și președintele Biden – care este șeful celei mai puternice țări din lume – a făcut un apel la sprijin din partea lumii dezvoltate către lumea mai puțin dezvoltată. Și acesta s-a materializat într-o foarte mică măsură”, explică prof.dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Același apel a venit și din partea Organizației Mondiale a Sănătății, cu aceeași lipsă de rezultat, adaugă universitarul. „Ceea ce dovedește practic neputința lumii de a aborda global, în mod corect, o agresiune globală. Sunt convins că neputința aceasta s-ar manifesta și în cazul altor agresiuni, de alte tipuri, tot la nivel global. Am remarcat semnalul IFRC ca pe un prim semnal al unui organism important internațional referitor la pregătirea necorespunzătoare a majorității țărilor lumii în gestionarea unei manifestări pandemice”.

Nimeni nu poate anticipa

Trei direcții de acțiune sunt indicate în raportul mai sus citat. „O primă direcție este reprezentată de adaptarea și actualizarea seturilor de legi la nivel național și internațional. Legi care să permită luarea în timp util a măsurilor în cazul repetării unei pandemii ce nu poate fi anticipată de nimeni. Nu putem să spunem că ea se va întâmpla peste un an, peste 10 ani sau peste 100. Dar, de întâmplat, se va întâmpla. Și cu siguranță că trebuie să avem legi pregătite pentru acest moment deoarece totul este dependent de lege. Și acum s-a discutat despre imposibilitatea declarării epidemiei pentru că, automat, s-ar fi activat niște legi care ar fi dus la probleme sociale, economice. Ei bine, aceste legi trebuie gândite în așa fel încât să permită seturi de măsuri de nivel variabil, în funcție de situația cu care te confrunți. Adică, nu să fii obligat de lege să iei măsuri sau să nu iei măsuri peste necesar”,  subliniază universitarul.

Un al doilea set de măsuri sunt cele financiare. Concret, potrivit propunerii IFRC, creșterea cu 1% a bugetului sănătății din PIB. „Nu este puțin, este o creștere semnificativă. Dar, cu siguranță, necesară. Pentru că, dacă nu ai banii ca să faci, degeaba gândești să faci”, punctează prof.dr. Emilian Popovici.

A treia direcție de acțiune este legată de convingerea politicului de a începe acțiuni pe cele două direcții deja menționate. „Este bine că s-au gândit să tragă acest semnal de alarmă. Pentru că întârzierea în manifestări din acestea pandemice se taxează în vieți umane. Și nu cu vieți umane puține, ci cu foarte multe. Practic, pierderile de vieți omenești în această pandemie nu se compară cu nicio altă catastrofă cu care s-a confruntat umanitatea până acum, dintre cele pe care le putem cuantifica în pierderi de vieți omenești”, mai spune universitarul.

La niciun nivel de decizie nu s-a știut totul tot timpul. „Ne-am confruntat cu probleme noi, au fost ezitări, greșeli, au fost și lucruri bune. Iar asta și la nivel național, și internațional. Nu este o problemă atât de mare că s-a greșit sau că s-a ezitat, ci important este să se învețe din întregul parcurs. Și, la următoarea încercare, lucrurile să evolueze mult mai bine”, a conchis acesta.

Nivel maxim de alertă

La rândul lui, Jagan Chapagain, secretar general al IFRC, a declarat că „nu există nicio scuză pentru o lipsă continuă a pregătirii după ce am trecut prin acești trei ani groaznici. Raportul IFRC avansează ca termen finalul lui 2023 pentru a revizui legislația, precum și finanțarea sistemului global de sănătate cu 15 miliarde de dolari pe an. „Dacă experiența avută cu COVID-19 nu ne va grăbi pașii către o mai bună pregătire, ce o va face?”, a întrebat Chapagain. IFRC este cea mai mare organizație umanitară din lume.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis săptămâna trecută să menţină nivelul maxim de alertă cu privire la pandemia de COVID-19. Directorul general al organizației, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a urmat astfel recomandările Comitetului de urgenţă privind reglementările în domeniul sanitar la nivel internaţional, care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscul reprezentat în continuare de noul coronavirus.

Pandemia se află probabil într-un „punct de tranziţie” şi are în continuare nevoie de o gestionare atentă pentru „atenuarea potenţialelor consecinţe negative”, potrivit OMS.

6,8 milioane de persoane şi-au pierdut viaţa de la izbucnirea, în urmă cu trei ani, a pandemiei de COVID-19, care a afectat toate ţările de pe glob.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.