Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O pată de petrol provenind din Siria ameninţă să atingă litoralul insulei Cipru

Cipru

O pată de petrol formată ca urmare a unei scurgeri de hidrocarburi dintr-o centrală electrică siriană ameninţă să atingă litoralul insulei Cipru, au afirmat luni autorităţile cipriote, Siria informând la rândul său că anchetează asupra incidentului, notează AFP.

Săptămâna trecută a fost raportată o scurgere de hidrocarburi la centrala electrică din Banias, port sirian aflat la aproximativ 160 de kilometri de Cipru.

Pata de petrol ar putea ajunge marţi în nordul insulei mediteraneene divizate, potrivit autorităţilor cipriote.

De partea siriană, ministrul electricităţii a anunţat în ziarul proguvernamental Al-Watan că a format o comisie de anchetă privind incidentul, de origine accidentală, potrivit agenţiei oficiale de presă Sana. Ministrul a precizat că între două şi patru tone de combustibil s-au scurs din centrală, scrie Agerpres.ro.

În primele imagini din satelit primite, era vizibilă o pată de hidrocarburi de 36 de kilometri pornind de la ţărmul Siriei, dar imagini mai recente sugerează că pânza de petrol ar putea fi mult mai mare.

Autorităţile cipriote au afirmat că au primit o imagine din satelit de la Agenţia europeană pentru siguranţă maritimă care arată existenţa unei "posibile pânze de petrol" între Cipru şi Siria.

Potrivit celor mai recente modelizări şi datelor meteorologice, se aşteaptă ca pata de petrol "să afecteze Capul Sf. Andrei (extremitatea Peninsulei Karpas din nordul Ciprului) în următoarele 24 de ore", potrivit unui comunicat al Departamentului cipriot pentru pescuit.

Autorităţile "studiază toate datele pentru a acţiona", potrivit acestei surse care afirmă că este mai degrabă o pată subţire de ulei decât o deversare serioasă de petrol.

Ciprul şi-a exprimat disponibilitatea de a da o mână de ajutor autorităţilor din Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), dacă doresc acest lucru.

Insula Cipru este divizată din 1974. Partea de sud a insulei mediteraneene este condusă de un guvern recunoscut de ONU, iar partea nordică, autoproclamata RTCN, numai de Ankara, reaminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.