Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O polemică a izbucnit în Portugalia după primirea unor refugiaţi ucraineni de către activişti pro-ruşi

Inquam Photos - Octav Ganea
Inquam refugiati Isaccea

O polemică a izbucnit vineri în Portugalia, după publicarea în presa naţională a unor informaţii care au dezvăluit că cel puţin 160 de refugiaţi ucraineni au fost primiţi de activişti pro-ruşi, informează AFP.

Potrivit săptămânalului Expresso, un membru proeminent al comunităţii ruse din Portugalia şi soţia lui, care lucrează pentru Primăria din Setubal, au participat la primirea unui grup compus din cel puţin 160 de refugiaţi ucraineni.

Conform unei refugiate ucrainene care a acordat un interviu acestui săptămânal, cei doi soţi ar fi întrebat-o despre locul în care se află membrii familiei sale care au rămas în Ucraina după invazia militară declanşată de Rusia în data de 24 februarie, potrivit Agerpres.ro.

În urma acestei polemici, Primăria din Setubal a reacţionat printr-un comunicat de presă în care a anunţat că acea funcţionară rusă a fost retrasă din echipele care asigură primirea refugiaţilor ucraineni.

La începutul lunii aprilie, ambasadoarea Ucrainei la Lisabona, Inna Ohniveţ, a declarat într-un interviu pentru postul de televiziune CNN Portugal că "organizaţii pro-ruse" s-au infiltrat în structurile ce asigură primirea refugiaţilor.

"Imediat după ce refugiaţii au început să sosească în Portugalia, în martie, am fost alertaţi că unii dintre ei au fost primiţi de elemente pro-ruse care pretindeau că erau membri ai unor organizaţii internaţionale sau chiar că erau ucraineni", a declarat preşedintele Asociaţiei Ucrainenilor din Portugalia, Pavlo Sadoka.

"Se întâmplă la fel în toată Europa", a declarat el pentru agenţia de presă Lusa, după ce a corespondat cu mai multe asociaţii similare din alte ţări europene.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Portugalia a primit peste 33.000 de refugiaţi ucraineni, care au dublat astfel mărimea acestei comunităţi de imigranţi, devenită a doua ca număr din ţară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.