Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O reconstrucție criminalistică a unei femei care a murit acum 2.600 de ani dezvăluie 'o tânără frumoasă'

digi-world.tv
reconstrucție

O reconstrucție criminalistică a feței unei tinere mumificate care a murit acum aproximativ 2.600 de ani dezvăluie "o tânără frumoasă” cu ochi căprui pătrunzători și dinți superiori ușor proeminenți.

Shep-en-Isis a fost descoperită în 1819 într-un complex de temple și morminte de pe malul vestic al Nilului, iar apoi a ajuns în Elveția, unde a fost ținută până acum, când cercetătorii au reușit să-i reconstruiască chipul în mod digital.

Oamenii de știință au petrecut luni întregi pentru a reconstrui chipul celei mai faimoase mumii egiptene din Elveția, cunoscută sub numele de Shep-en-Isis sau Schepenese, folosind scanări CT și date morfologice din scheletul ei.

Inscripțiile de pe sarcofag sugerează că ea aparținea unei familii bogate din clasa superioară și că ar fi avut un anumit grad de educație formală. A trăit în secolul al VII-lea î.Hr., în ultima perioadă de glorie a Egiptului Antic, a fost fiica unui preot din orașul Teba, potrivit experților și a murit în 610 î.Hr.

Cu toate acestea, experții nu au putut identifica numele sau profesia soțului lui Shep-en-Isis sau dacă a născut vreodată, scriu cei de la Daily Mail.

Proiectul de reconstrucție a fost condus de Centrul de Cercetare FAPAB din Sicilia și Universitatea Flinders din Australia, în colaborare cu Cicero Moraes, un designer 3D din Brazilia, care a creat anterior o serie de reconstrucții faciale ale unor figuri precum Maria Magdalena și Iisus Hristos, informează digi-world.tv.

„Craniul armonios și bine proporționat sugerează că Schepenese a fost probabil o doamnă frumoasă în timpul vieții”, spun experții.

Menționată în primele rapoarte din 1820 este și "conservarea bună și completă a dinților”, ce reprezintă una dintre cele mai notabile trăsături fizice ale ei în reconstrucție.

Echipa a construit straturile vii puțin câte puțin, adăugând țesut, ochi și piele, înainte de detaliile fine cum ar fi părul și pistruii mici din jurul nasului, pentru a completa efectul.

Shep-en-Isis a fost găsită într-un „mormânt de familie” situat în templul mortuar al faraonului Hatshepsut, din templul Deir el-Bahari, împreună cu tatăl ei, Pa-es-tjenfi, a cărui mumie este în Berlin.

„Pe baza vârstei anatomice a lui Shep-en-Isis și a stilului interior al sicriului ei, trebuie să se fi născut în jurul anului 650 î.Hr. și să fi murit între 620 și 610 î.Hr.”, a declarat doctorul Michael Habicht de la Universitatea Flinders. Datorită urechii ei mumificate, forma a putut fi reconstruită destul de precis, spre deosebire de scheletele pure în care urechile sunt reconstruite cu elemente generice.

Este posibil ca anumite detalii să nu fi fost înregistrate pentru Shep-en-Isis, de exemplu, echipa nu știe culoarea exactă a ochilor sau tonul exact al pielii. Datorită strămoșilor ei egipteni, s-au asumat ochii căprui și o culoare a pielii ceva mai măslinie.

Spre deosebire de multe alte reconstrucții faciale, bijuterii, îmbrăcăminte și peruci nu au fost folosite, deoarece acestea sunt presupuneri ipotetice, potrivit echipei. „Reconstituirea noastră se concentrează exclusiv pe aspectul reconstruit medico-legal și pe dovezile anatomice”, au mai transmis cercetătorii.

content-imagecontent-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.