Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O reţea europeană de magistraţi exclude Polonia din cauza 'atacurilor' împotriva judecătorilor

romanialibera.ro
krs polonia

O reţea europeană de magistraţi a exclus joi Polonia din rândurile sale din cauza reformelor controversate ale justiţiei realizate de această ţară, care sunt la originea unui profund diferend privind statul de drept între Varşovia şi Bruxelles, relatează AFP.

Consiliul polonez al magistraturii (KRS), un organ constituţional însărcinat cu desemnarea judecătorilor, a fost exclus pentru că nu mai răspunde exigenţelor de organizare în materie de independenţă faţă de autorităţile politice, a declarat Filippo Donati, preşedintele Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare (RECJ), potrivit Agerpres.

"Este vorba despre o decizie care vizează apărarea valorilor RECJ şi a valorilor pe care fiecare consiliu judiciar trebuie să fie fondat", a subliniat Donati în faţa jurnaliştilor după votul de la Vilnius, capitala Lituaniei.

"Consiliile judiciare trebuie să fie independente de executiv şi de legislativ şi să apere puterea judiciară şi judecătorii atunci când sunt atacaţi", a insistat el.

Această decizie intervine după cea, luată în martie, a Curţii de Justiţie a UE, potrivit căreia a devenit "imposibil să faci un recurs împotriva deciziei KRS" privind nominalizările judiciare.

Reprezentanţii Poloniei nu au participat la reuniunea de la Vilnius.

Participarea KRS-ului polonez la RECJ a fost deja suspendată în 2018 dar, de atunci, "nicio ameliorare nu a fost constatată în activitatea acestei instituţii", şi-a exprimat regretul Filippo Donati.

"În fapt, situaţia s-a deteriorat şi mai mult", a subliniat el.

Reacţionând la decizia de expulzare, preşedintele KRS, judecătorul Pawel Styrna a declarat presei că acest organ "nu va ceda niciunei presiuni, chiar din partea organismelor internaţionale".

Varşovia şi Bruxellesul sunt într-o dispută de ani de zile din cauza reformelor judiciare contestate ale guvernului naţionalist polonez condus de partidul Lege şi Justiţie (PiS).

Potrivit Bruxellesului, aceste reforme afectează libertatea şi independenţa justiţiei, în timp ce PiS susţine că ele sunt necesare pentru a eradica corupţia în rândul judecătorilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.