Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O reuniune a comisiei mixte prevăzute de acordul nuclear iranian va avea loc pe 1 septembrie, la Viena

iran irak

O reuniune a comisiei mixte prevăzute de acordul nuclear iranian (JCPOA) va avea loc la Viena pe 1 septembrie, au anunţat vineri serviciile externe ale Uniunii Europene, după o dispută tensionată la ONU între americani şi europeni, relatează AFP.

Comisia va fi prezidată de UE şi îi va reuni pe reprezentanţii Chinei, Franţei, Germaniei, Rusiei, Regatului Unit şi Iranului, se precizează într-un scut comunicat al diplomaţiei europene, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Lovitură pentru Liviu Dragnea! Va rămâne în spatele gratiilor

Anunţul intervine după refuzul europenilor şi al altor mari puteri faţă de activarea de către SUA, joi, la ONU, a unei proceduri controversate pentru a cere reinstituirea într-o lună a sancţiunilor internaţionale împotriva Iranului.

Washingtonul a ieşit în 2018 din acordul internaţional privind sectorul nuclear iranian şi majoritatea celorlalte ţări contestă pe plan juridic capacitatea americanilor de a se prevala de statutul de "participant" la acordul de la Viena din 2015, aşa cum au făcut joi.

Rezoluţia Consiliului de Securitate care a sprijinit acordul desemna ca "participanţi" pe toţi semnatarii iniţiali, respectiv SUA, China, Rusia, Franţa, Regatul Unit, Germania şi Iran.

Citește și: EXCLUSIV Radiografie la fața locului! Detaliul care le-ar fi putut scăpa anchetatorilor în cazul uciderii lui Emi Pian: ‘Erau mai mulți din clanul Rinu’ (surse)

Donald Trump, care consideră acordul nuclear "dezastruos" şi promite să obţină unul "mai bun" exercitând o "presiune maximă" asupra Teheranului, a reintrodus şi chiar a înăsprit toate sancţiunile americane. Drept ripostă, autorităţile iraniene au început să revină asupra angajamentelor lor nucleare, în special în ceea ce priveşte îmbogăţirea uraniului.

Tonul a fost ridicat la ONU joi, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo mergând până la acuza Franţa, Regatul Unit şi Germania că "au ales să se alinieze cu ayatollahii" la putere în Republica Islamică.

Teheranul a denunţat iniţiativa americană vizând restabilirea sancţiunilor internaţionale până acum suspendate împotriva Iranului în baza acordului nuclear, afirmând că se bazează pe ONU pentru a contracara planul Washingtonului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.