Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O reuniune ministerială a patru ţări europene asupra situaţiei din Libia va avea loc la Cairo

News24
Libia

O reuniune ministerială a patru ţări europene asupra situaţiei din Libia a fost programată pentru miercuri la Cairo în contextul în care Ankara a anunţat desfăşurarea de trupe pe teritoriul libian, a indicat Ministerul de Externe egiptean, citat de AFP potrivit Agerpres

Ministrul de externe egiptean, Sameh Choukry, i-a invitat pe omologii săi francez, italian, grec şi cipriot să se reunească la Cairo.

Această iniţiativă intervine în timp ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat duminică seara începerea desfăşurării de soldaţi turci în Libia, ţară vecină Egiptului.

Cairo a precizat că aceasta va 'face să avanseze căutarea unei soluţii globale la criza libiană şi să găsească o rezolvare la tot ceea ce ar constitui un obstacol'.

Scufundată în haos de la căderea colonelului Muammar Gaddafi în 2011, Libia este astăzi împărţită între două autorităţi: Guvernul de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU, cu baza la Tripoli, şi puterea reprezentată de mareşalul Khalifa Haftar în estul ţării.

Haftar a lansat la începutul lunii aprilie o ofensivă pentru a cuceri capitala şi a anunţat la 12 decembrie începerea unei noi 'bătălii decisive' pentru preluarea controlului asupra capitalei Tripoli. Acesta este susţinut de Egipt, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Rusia.

Joia trecută, parlamentul turc a votat o moţiune ce îi permite preşedintelui Erdogan de a trimite militare în Libia după semnarea, la sfârşitul lunii noiembrie, a două acorduri cu GNA.

La rândul său, Egiptul consideră că situaţia din Libia vecină reprezintă o problemă de 'securitate naţională' şi a avertizat împotriva 'consecinţelor oricărei intervenţii militare în Libia'.

Relaţiile între Egipt şi Turcia sunt tensionate de la destituirea în 2013 a preşedintelui Morsi, pe atunci aliat al Ankarei, de către forţe fidele generalului Abdel Fattah al-Sissi, devenit apoi preşedinte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.