Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O româncă, luptă acerbă cu Tesla și Elon Musk: 'Vreau să-mi reabilitez numele înainte de a muri'

Bloomberg
Elon Musk

Cristina Bălan, o româncă, denunțător de integritate al Tesla, care s-a luptat cu Elon Musk și compania sa prin tribunale timp de un deceniu, a declarat pentru BBC News că încă mai așteaptă scuze publice de la controversatul miliardar.

Fosta ingineră Tesla Cristina Bălan a vorbit despre epopeea ei cu gigantul Tesla prin video-conferință, cu BBC. La finalul convorbirii, ea și-a scos peruca și a afirmat, cu lacrimi în ochi, că tocmai a terminat tratamentul pentru cancer de sân - și că acum luptă, ca mamă singură, atât pentru viața, cât și pentru reputația ei, sperând să îi fie reabilitat numele înainte de a muri: "Vreau să-mi reabilitez numele. Mi-aș dori ca Elon Musk să aibă decența de a-și cere scuze", este mesajul ei către șeful miliardar al companiei.

Până în 2014, Cristina Bălan a fost o stea în ascensiune în cadrul companiei de mașini electrice din SUA. În semn de omagiu pentru expertiza sa inginerească, inițialele sale au fost gravate pe toate primele baterii Tesla Model S. Femeia își amintește că a discutat cu domnul Musk la coada de la cantina personalului și spune că era fericită și că își trăiește visul, după ce a crescut în România cu o pasiune pentru mașini de o viață.

Dar, după ce și-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța frânării la vehiculele Tesla, în 2014, ea și-a pierdut locul de muncă. Dar apoi, într-o lungă declarație de presă, Tesla a susținut că ea a folosit timpul și resursele companiei pentru un proiect personal secret, ceea ce a fost considerat deturnare de fonduri - o infracțiune în SUA - lucru pe care Cristina Bălan îl neagă cu tărie. Tesla nu a oferit niciodată detalii despre presupusul incident, nici ei, nici în public, spune ea. De asemenea, compania nu a reușit să răspundă la o solicitare a BBC News pentru a obține informații despre acesta.

Cristina Bălan vrea să rămână eroina fiului ei

Și, deși în prezent se află în remisie din cauza cancerului de sân în stadiul 3B, cea mai mare îngrijorare a ei este că s-ar putea să nu trăiască pentru a vedea ultima zi în instanță. Ceea ce își dorește ea cel mai mult este să își dovedească nevinovăția fiului ei și nu vrea ca el să crească crezând că mama lui a fost o hoață. "Sunt eroina lui. Sunt mămica care face avioane și mașini", spune ea.

Cristina Bălan a împărtășit cu BBC News diverse comunicări între ea și Tesla din perioada în care a lucrat acolo. "Totul a luat-o razna când mi-am dat seama că ascundeau unele probleme critice de siguranță", susține ea. Românca era îngrijorată că unele covoare se încolăceau sub unele pedale - un defect de proiectare simplu, dar potențial letal - și a spus că și clienții s-au plâns. "Dacă nu poți apăsa frâna, altcineva, în afara unei Tesla, poate fi rănit", spune ea.

content-image

Dar managerii i-au respins îngrijorările și au devenit ostili, așa că ea i-a trimis un e-mail chiar lui Elon Musk, care i-a încurajat direct pe angajați să vină personal la el cu orice îngrijorare care ar putea afecta reputația Tesla. "I-am trimis două e-mailuri", spune Cristina Bălan. "I-am trimis unul înainte de a pleca [de la Tesla], spunându-i că suntem cu toții amenințați“. Mă gândeam în mintea mea: 'El încă vrea să facă ceea ce este bine pentru Tesla'“, dar a fost în zadar, inginera româncă și-a pierdut locul de muncă și se teme că și alți angajați Tesla s-ar putea să se teamă "să vorbească".

Cazul ei va fi audiat în cele din urmă la Curtea de Apel a IX-a de circuit din California - dar nu există încă o dată pentru aceasta. Este singura ei șansă de răzbunare profesională, spune românca. "Nu vreau să renunț la cariera mea. Și știu că, dacă nu câștig acest proces, nu contează cât de bună sunt. Toată lumea se va uita la ce spune Tesla despre [mine], așa că cariera mea s-a dus. Nu vreau asta", a mărturisit Cristina Bălan în interviul acordat BBC.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.