DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

O șansă pentru accesul real la justiție: Instanțele ar putea analiza în procedură de urgență restricțiile din pandemie/ Propunere legislativă

medpagetoday.com
justitie masca

O propunere legislativă înregistrată zilele trecute la Camera Deputaților prevede termene mult mai scurte pentru judecarea contestațiilor împotriva actelor administrative emise în pandemie. În prezent, cum măsurile se iau pe 30 de zile, puține contestații ajung să fie judecate în prima instanță înainte de expirarea actelor administrative, iar hotărârile definitive ale instanțelor vin după luni de zile, când nu mai au niciun efect.

Propunerea legislativă asumată de parlamentarii AUR dorește să transpună în legislație o procedură care să permită contestarea actelor administrative cu caracter normativ, într-o manieră eficientă și care să respecte dreptul la un proces echitabil persoanelor vătămate.

Astfel, potrivit propunerii legislative, hotărârile prin care se declară, se prelungește sau încetează starea de alertă, precum și cele prin care se stabilește aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă ar putea fi contestate de oricine, fără să fie nevoia de dovedirea interesului legitim și fără procedura recursului grațios, conform legii contenciosului administrativ.

Inițiatorii propun ca toate contestațiile să fie judecate în prima instanță, la Curtea de Apel, în termen de 10 zile de la înregistrarea acțiunii. Recursul ar putea fi declarat în două zile de la comunicare, la ÎCCJ, și ar trebui judecat în termen de 5 zile. Astfel, o hotărâre definitivă privind hotărârile din starea de alertă s-ar putea pronunța în interiorul celor 30 de zile de aplicare.

Propunerea legislativă, AICI! (.pdf)

Expunerea de motive, AICI! (.pdf)

Amintim că în prezent există mai multe hotărâri de guvern, referitoare la prelungirea stării de alertă, care au fost anulate. Nu există însă nicio hotărâre definitivă de acest fel, termenele la ÎCCJ fiind foarte lungi. În schimb, există o hotărâre definitivă a ÎCCJ prin care s-a anulat măsura închiderii sălilor de fitness din Cluj, din martie 2021. Hotărârea ÎCCJ a venit însă abia în octombrie 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.