Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O scriitoare de origine română, inclusă în prima selecţie a premiului literar Renaudot

scriitor

Juriul care atribuie premiul Renaudot, considerat unul dintre cele mai prestigioase trofee literare franceze, a anunţat marţi prima selecţie - ce conţine 16 romane şi cinci eseuri - pentru această recompensă ce va fi decernată, la fel ca premiul Goncourt, pe 6 noiembrie, informează AFP. Printre scriitorii care au fost selectaţi se află şi Eva Ionesco, o scriitoare debutantă de origine română, cunoscută în Franţa datorită fotografiilor şi filmelor sale controversate, potrivit AGERPRES.

Citeşte şi: Actriţa Adriana Trandafir, dusă de urgenţă la spital. Ce i s-a întâmplat

Au fost nominalizate şase romanciere, dar şi doi scriitori debutanţi - Eva Ionesco şi David Lopez - în această selecţie (la categoria "roman"), care a inaugurat debutul sezonului premiilor literare din Franţa. 

Philippe Jaenada, Olivier Guez şi Alice Zeniter, trei autori în vogă în această ţară, figurează pe lista primei selecţii anunţate de juriul premiului Renaudot. 

În privinţa editurilor, Grasset a reuşit să plaseze patru dintre autorii ei pe lista aferentă categoriei "roman". Editura Seuil are trei scriitori pe această listă. 

Scriitoarea Leila Slimani, câştigătoarea premiului Goncourt în 2016, apare în selecţia Renaudot din acest an la categoria "eseu" cu volumul "Sexe et mensonges", o carte despre sexualitatea din Maroc, ce va fi publicată miercuri de editura Les Arenes. 

Juriul premiului Goncourt îşi va dezvălui propria selecţie în cursul zilei de marţi. 

Prima selecţie a juriului ce atribuie premiul Renaudot conţine la secţiunea "roman" următorii scriitori: Kaouther Adimi ("Nos richesses"), Yves Bichet ("Indocile"), Mahi Binebine ("Le Fou du roi"), Jean-François Désérable ("Un certain M. Piekielny"), Pauline Dreyfus ("Le Déjeuner des barricades"), Olivier Guez ("La Disparition de Josef Mengele"), Eva Ionesco, ("Innocence"), Philippe Jaenada ("La serpe"), Philippe Lacoche ("Chemin des fugues"), Hervé Le Tellier ("Toutes les familles heureuses"), David Lopez ("Fief"), Charif Madjalani ("L'Empereur a pied"), Patricia Reznikov ("Le Songe du photographe"), Daniel Rondeau ("Mécaniques du chaos"), Anne-Sophie Stefanini ("Nos années rouges"), Alice Zeniter ("L'Art de perdre"). 

La categoria "eseu" au fost selectaţi următorii autori: Justine Augier ("De l'ardeur"), Salim Bachi ("Dieu, Allah, moi et les autres"), Jean-Luc Coatalem ("Mes pas vont ailleurs"), Leila Slimani ("Sexe et mensonges"), Jean-René Van der Plaetsen ("La Nostalgie de l'honneur"). 

Eva Ionesco este o actriţă şi o regizoare franceză, născută la Paris, pe 18 iulie 1965, într-o familie de origine română. Eva Ionesco este fiica fotografei Irina Ionesco. 

În copilărie, Eva a fost obligată frecvent de mama ei să pozeze ca model, uneori goală. Natura erotica a acelor fotografii a provocat controverse puternice în Franţa. La unsprezece ani, a pozat nud pe coperta revistei Spiegel. La 16 ani, a pozat dezbrăcată pentru revista Pierre et Gilles, într-o fotografie a cărei temă centrală a fost "Adam şi Eva". 

În perioada copilăriei, Eva a fost adeseori respinsă de copiii de vârsta ei din cauza acestor fotografii şi a toaletelor scandaloase pe care mama ei o obliga să le poarte, chiar şi atunci când ieşea afară din casă pentru a se juca. Aceea a fost perioada în care s-a împrietenit cu unul dintre cei mai cunoscuţi creatori de încălţăminte din lume, Christian Louboutin, pentru care a pozat în numeroase fotografii. 

Tot la sfârşitul anilor 1970, în timp ce ea era încă minoră, Eva Ionesco a jucat în câteva filme erotice. Acestea au fost ulterior cenzurate pentru că au fost considerate producţii care promovau pornografia infantilă. 

Mai târziu, Eva Ionesco a devenit cunoscută pentru roluri în filme regizate de Virginie Thévenet, Agnes Obadia, Patrick Mimouni. 

Pentru Eva Ionesco, copilăria ei a fost traumatizantă, ea având sentimentul de a fi fost exploatată în cadrul unor activităţi care îi erau prezentate ca făcând parte din domeniul artei. Acest lucru a determinat-o, mulţi ani mai târziu, să facă o plângere în justiţie, inclusiv împotriva mamei ei, Irina, pentru prejudiciul suferit. 

Eva Ionesco a relatat această copilărie specială şi relaţia cu mama ei în primul lungmetraj pe care l-a regizat, "My Little Princess" (2011), care a beneficiat de sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) din Franţa. Filmul, ce a avut-o în unul dintre rolurile principale pe celebra actriţă franceză Isabelle Huppert, a avut premiera la Festivalul de la Cannes. 

Eva Ionesco este căsătorită cu scriitorul Simon Liberati, pe care l-a cunoscut în 2013 şi care i-a dedicat o carte ce a fost publicată în toamna anului 2015.

Citeşte şi: Producătorul jocului Angry Birds, decizie de PROPORŢII .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.