Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O soră a liderului suprem iranian acuză 'califatul despotic': 'Mă opun acţiunilor fratelui meu. Gardienii Revoluţiei să depună armele'

AFP
Hassan Rouhani Ali Khamenei

O soră a liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a condamnat represiunea ordonată de acesta împotriva protestelor la nivel naţional şi a îndemnat temuta armată ideologică iraniană Gardienii Revoluţiei să-şi depună armele, potrivit unei scrisori publicate de fiul ei care locuieşte în Franţa, informează miercuri Reuters, conform Agerpres.

Iranul este în prezent scena unor manifestaţii la nivel naţional declanşate de moartea tinerei kurde iraniene de 22 de ani Mahsa Amini, în custodia poliţiei, pe 16 septembrie, şi se confruntă cu o grevă generală de trei zile, care a început luni.

Badri Hosseini Khamenei, care locuieşte în Iran, a criticat instituţia clerului începând cu vremurile fostului fondator al Republicii Islamice, ayatollahul Ruhollah Khomenei, până la regimul fratelui său, spune ea în scrisoarea datată "decembrie 2022".

"Cred că se cuvine să declar acum că mă opun acţiunilor fratelui meu şi îmi exprim simpatia pentru toate mamele îndoliate de crimele Republicii Islamice, începând cu vremurile lui Khomenei până în epoca actuală a califatului despotic al lui Ali Khamenei", a scris ea într-o scrisoare ce a fost distribuită miercuri pe contul de Twitter al fiului său Mahmoud Moradkhani.

"Gardienii Revoluţiei ai lui Ali Khamenei şi mercenarii ar trebui să-şi depună armele cât de repede posibil şi să se ralieze poporului cât nu este prea târziu", se spune în scrisoare.

Gardienii Revoluţiei sunt armata de elită a Iranului care au ajutat forţele aliate ale Teheranului în ţări din Orientul Mijlociu şi care conduc un vast imperiu de afaceri.

În noiembrie, o nepoată a lui Khamenei, cunoscuta activistă pentru drepturile omului Farideh Moradkhani a fost arestată de autorităţi după ce le-a cerut guvernelor străine să rupă legăturile cu Teheranul.

Farideh Moradkhani este fiica unei surori a lui Ali Khamenei care în anii '80 a fugit împreună cu familia sa în Irak. Tatăl său, şeicul Ali Tehrani, decedat în octombrie, a fost un opozant al şahului Iranului, devenind apoi un critic al Republicii Islamice Iran.

În Iran continuă protestele începute în luna septembrie după ce o tânără în vârstă de 22 de ani a decedat în arestul poliţiei morale, ea fiind reţinută pentru că nu ar fi purtat corect vălul islamic.

Guvernul de la Teheran acuză statele occidentale, în special SUA, că alimentează revolta pentru a obţine o schimbare de putere în Iran.

Peste 14.000 de persoane au fost arestate de la începutul mişcării contestatare, potrivit ONU. Conform unui bilanţ al ONG-ului Iran Human Rights (IHR), care activează din Norvegia, cel puţin 416 persoane au fost ucise în reprimarea protestelor, dintre care peste 90 pe 30 septembrie în capitala provincială Zahedan în timpul manifestaţiilor provocate de violul asupra unei adolescente imputat unui poliţist.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.