Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O statuie a dramaturgului francez Moliere a fost dezvelită la Versailles

Kanal D
Moliere

O statuie a dramaturgului francez Moliere - o sculptură din bronz cu aspect contemporan, dar istorică prin simbolistica sa - a fost dezvelită pentru prima dată la Versailles în cadrul unei ceremonii ce a avut loc miercuri, informează AFP.

În aplauzele participanţilor, această sculptură, ce are o înălţime de 180 de centimetri şi o greutate de 250 de kilograme, a fost dezvăluită la câţiva paşi de gara Rive Gauche din Versailles, în interiorul unui spaţiu verde. Locul a fost ales special de organizatori, întrucât Moliere îşi punea în scenă piesele de teatru în grădinile Palatului de la Versailles cu ocazia unor petreceri regale, potrivit Agerpres.

Statuia, ce avea iniţial culoarea galben-auriu a bronzului în stare pură, a fost prezentată publicului într-o nuanţă de maron-închis, după ce a trecut prin etapa de polizare şi patinare.

Fostul oraş regal al Franţei dispune deja de o celebră statuie ecvestră a regelui Louis al XIV-lea în faţa Palatului din Versailles, însă nicio statuie a celui mai cunoscut dramaturg francez, care a fost un protejat al aceluiaşi rege şi în faţa căruia a prezentat, în acelaşi oraş, mai multe dintre piesele sale de teatru.

Versailles este locul în care Moliere a creat prima versiune a spectacolului "Tartuffe", cenzurată rapid, apoi "L'Amour medecin", "George Dandin" şi "L'Impromptu de Versailles".

Cea din urmă piesă va fi prezentată în cadrul "Lunii Moliere", un festival anual de teatru organizat la Versailles şi creat în urmă cu 26 de ani pentru a permite companiilor teatrale emergente să îşi prezinte spectacolele inspirate din operele celebrului dramaturg francez.

Primarul local şi creatorul festivalului, Francois de Mazieres, a comandat această statuie cu ocazia celei de-a 400-a aniversări a naşterii lui Jean-Baptiste Poquelin (numele real al dramaturgului, n.r.), sărbătorită în 2022.

"Când mergeţi la Salzburg, îl vedeţi pe Mozart peste tot, ei îşi valorifică istoria. Moliere întruchipează cultura franceză, dar şi o cultură populară de înalt nivel", a declarat el.

Sculptura a fost realizată de artistul Xavier Veilhan, care s-a inspirat dintr-o lucrare expusă în holul Comediei Franceze: cea a unui Moliere aşezat pe un scaun, cu picioarele întinse şi cu capul sprijinit de mâna stângă, realizată de Jean-Jacques Caffieri, un sculptor din secolul al XVIII-lea.

Aproape de public

Statuia expusă la Versailles nu a fost instalată pe un piedestal, pentru "a onora astfel proximitatea pe care Moliere o cultiva în trecut cu publicul său", a declarat Xavier Veilhan.

Opera de artă, al cărei cost a fost de 130.000 de euro, a fost finanţată de Fondul de investiţii Emerige. Spaţiul vegetal în care a fost expusă statuia a fost conceput de arhitectul peisagist Nicolas Gilsoul şi va fi administrat de primăria locală.

La Fonderie de Coubertin, atelierul în care a fost realizată această lucrare, a creat şi alte statui ale unor personalităţi istorice, precum statuia generalului Charles de Gaulles, expusă în apropiere de Champs-Elysees, şi cea a lui Winston Churchill, ambele fiind semnate de Jean Cardot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.