Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O statuie a preşedintelui american George H.W. Bush a fost dezvelită la Budapesta

Captură foto Youtube.com
Sicriu George H.W. Bush

O statuie a preşedintelui american George Herbert Walker Bush a fost dezvelită marţi în Piaţa Szabadsag din Budapesta, printre participanţii la ceremonie numărându-se premierul ungar Viktor Orban şi ambasadorul SUA în Ungaria, David B. Cornstein, relatează agenţia de presă MTI.

''Ungurii au privit mereu SUA ca pe o casă a libertăţii'', a spus premierul ungar în discursul său, amintind de rolul în căderea regimurilor comuniste din Europa Centrală şi de Est jucat de preşedintele George H.W. Bush, care în timpul vizitei efectuate la Budapesta în iulie 1989 şi-a exprimat sprijinul pentru cererile democratice ale tinerilor de ''a elibera Ungaria de Ialta'', potrivit agerpres.ro.

Citește și: Document făcut public de Gheorghe Piperea! Ecaterina Andronescu și Șerban Nicolae l-au denunțat pe Nicușor Dan la DNA

''Nu vom uita niciodată că uşa ambasadei (SUA) a fost mereu deschisă tinerei opoziţii democratice ungare, datorită lui Mark Palmer, ambasadorul SUA la Budapesta între anii 1986 şi 1990'', a mai consemnat Viktor Orban.

Referindu-se la cele două monumente din aceeaşi piaţă, unul al ocupaţiei germane şi celălalt al ocupaţiei sovietice, el a spus că acestea ''trimit mesajul că dacă eşti ungur ai numai două opţiuni: fie te alături forţei de ocupaţie, fie sprijini libertatea''.

''Şi astăzi, suntem aici pentru a-l onora cu această statuie pe prietenul nostru, George Herbert Walker Bush'', a continuat premierul ungar, subliniind că această statuie se află alături de cea a preşedintelui american Ronald Reagan. El i-a descris pe cei doi preşedinţi drept ''doi bărbaţi din America ce au început lupta împotriva comunismului global''.

Citește și: Colegul lui Dan Bittman, reacție dură: Vă spun că am un IQ peste medie. Mie îmi pute ceva și cred că multora la fel

La rândul său, ambasadorul David B. Cornstein a descris statuia preşedintelui Bush drept un simbol al relaţiilor americano-ungare. ''Dorinţa de libertate nu a părăsit niciodată poporul ungar, iar căderea comunismului în 1989 a adus o nouă rază de speranţă pentru oamenii care iubesc libertatea aici şi pretutindeni. Vizita preşedintelui Bush în Ungaria în iulie 1989 a fost un simbol al acestei speranţe'', a afirmat ambasadorul american, amintind că George H.W. Bush ''a ajutat popoarele din Europa Centrală şi de Est să se elibereze de regimul comunist''.

La ceremonie au mai participat reprezentanţi ai familiei şi fundaţiei Bush, fostul guvernator al statului New York, George Pataki, precum şi fosta ambasadoare a SUA în Ungaria, April H. Foley.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.