Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O stradă din Varna a primit numele unui donator care a salvat patru vieţi

musement.com
varna

O stradă din Varna a primit numele unui donator care a salvat patru vieţi

O stradă din cartierul Asparuhovo din Varna, Bulgaria, poartă de miercuri numele unui donator de organe care a salvat patru vieţi, au anunţat iniţiatorii acestui proiect, relatează agenţia israeliană TPS care citează agenţia bulgară BTA. Este prima stradă din Europa care poartă numele unui donator de organe, informează Agerpres.

Georgi Nikolov era un tânăr din Varna care studia în străinătate, avea o minte ascuţită şi un viitor strălucit. Însă, la 20 septembrie 2015 el a încetat din viaţă, la vârsta 21 de ani, dar a salvat patru vieţi devenind donator.

Tânărul nu se confruntase niciodată cu probleme grave de sănătate şi nu avea de unde să ştie că un anevrism cerebral insidios urma să-i pună capăt vieţii.

Potrivit surselor citate, nu există o cauză explicabilă sau o simptomatologie pentru anevrisme, iar în cazul lui Georgi de vină nu a fost decât ghinionul.

În contextul prevederii legale conform căreia străzile din Bulgaria pot fi denumite numai după persoane decedate cu merite deosebite pentru societate, această idee inovatoare a fost numită "Eroi anonimi".

Redenumirea unei străzi cu numele unui donator este o iniţiativă a cetăţenilor şi a creatorilor proiectului "Ultimul dar al omului", care îşi propune să crească gradul de conştientizare asupra problemei donării de organe în Bulgaria.

Această ţară se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa transplanturilor. Doar 13 proceduri de transplant de organe provenite de la donatori au fost realizate în Bulgaria în 2022, iar pe lista de aşteptare, potrivit reprezentanţilor iniţiativei, figurează aproape o mie de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.