Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O sumă de 47 de milioane de euro a fost aprobată de Comisia Europeană pentru construirea și dotarea Spitalului Regional de Urgență Cluj

fonduri europene

O sumă de 47 de milioane de euro a fost aprobată de Comisia Europeană (CE) pentru construirea și dotarea Spitalului Regional de Urgență Cluj. Banii provin din Fondul European de Dezvoltare Regională, anunță MEDIAFAX.

CE a anunțat luni că viitorul spital regional va avea aproape 850 de paturi și va fi dotat cu aparatură medicală performantă care să asigure o calitate mai bună a serviciilor de urgență.

Spitalul va oferi îngrijire medicală de nivel secundar şi terţiar, dar şi servicii de bază, cum ar fi chirurgie generală şi medicină internă.

Citește și: În contextul creșterii cazurilor de coronavirus, Nelu Tătaru trage semnalul: O să fim nevoiți să aplicăm și anumite restricții

Comisarul european pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira, a spus că o calitate mai bună a vieţii cetăţenilor, indiferent unde locuiesc aceștia, este prioritatea de bază a politicii de coeziune a UE.

„Permiţând tuturor pacienților să fie tratați în servicii adecvate, inclusiv a celor care trăiesc în zone rurale îndepărtate, acest proiect contribuie la obiectivul de a nu lăsa pe nimeni în urmă în domeniul sănătății, care este important în special în perioada unei pandemii globale”, a spus Fereira.

Noul spital de la Cluj va face parte dintr-o rețea de spitale regionale din România construite pentru a îmbunătăți sistemul de sănătate din țara noastră.

De asemenea, proiectul va crește accesul la sistemul de sănătate pentru locuitorii care trăiesc în mediul rural sau în zone sărace dar va ajuta și la asigurarea unui diagnostic și tratament timpurii și la reducerea ratei deceselor.

„Nu în cele din urmă, spitalul va ajuta la contrcararea exodului medicilor din regiune”, au mai arătat reprezentanții CE.

Spitalul Regional de Urgență Cluj va fi finalizat în 2026.

Ministerul Sănătății arăta în septembrie 2019 că Spitalul Regional Cluj, care se construi pe un teren din comuna Florești de lângă Cluj-Napoca, va avea o suprafaţă desfăşurată de 151.891 metri pătraţi şi un număr total de 849 de paturi, din care 744 de paturi de spitalizare pentru îngrijiri acute, împărţite între specialităţile chirurgicale şi medicale incluse în cele şase centre.

De asemenea, vor exista şi 105 paturi pentru îngrijiri critice în spital şi o secţie de arşi.

Citește și: VIDEO! Tânăr bătut și încătușat de polițiști live pe Facebook: ‘Trebuie să purtați mască de protecție și mănuși’

Spitalul clujean va fi construit pe şapte nivele, va avea 1.396 locuri de parcare, iar pe acoperişul clădirii va exista un heliport H-3, care va găzdui un elicopter, cu cerinţele operaţionale specifice.

Noul spital are la baza conceptul de clădire verde, care presupune o construcţie nouă, sustenabilă, durabilă, non-toxică, cu un impact minim asupra mediului înconjurător, cu eficienţă energetică ridicată, consum de apă redus, confort interior sporit si emisii reduse de noxe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.