Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O treime dintre francezi sunt de acord cu ideile Frontului Naţional

marine le pen

O treime dintre francezi se declară de acord cu ideile Frontului Naţional (extrema dreaptă), a cărui imagine înregistrează însă o uşoară degradare în rândul electoratului, indică un sondaj de opinie realizat de institutul Kantar Sofres-Onepoint pentru cotidianul Le Monde şi Franceinfo, preluat marţi de Reuters. Totodată, 19% din cei intervievaţi afirmă că vor ca Marine Le Pen - plasată constant pe primul loc în intenţiile de vot în primul tur de scrutin prezidenţial, însă dată perdantă în turul decisiv - să câştige cursa pentru Palatul Elysee.

Dacă în anii 1980 şi până în 2002, în medie 70% dintre francezi considerau FN un pericol pentru democraţie, această apreciere foarte negativă s-a redus puternic în deceniul următor: în 2013, la doi ani după preluarea preşedinţiei Frontului de către Marine Le Pen, 47% dintre francezi vedeau în acest partid un pericol pentru democraţie, tot 47% fiind de opinie contrară. În pofida eforturilor depuse de Marine Le Pen în ultimii ani pentru a normaliza imaginea FN, procentul celor care îl consideră un pericol pentru democraţie a crescut constant, la 56% în 2016 şi la 58% în prezent. Îngrijorarea este mai prezentă în rândul femeilor (62 %), al persoanelor de peste 65 de ani (63 %), al funcţionarilor (69 %) şi al celor cu diplome universitare (68 %).

O altă cifră arată că votul în favoarea Frontului Naţional este departe de a se fi banalizat. Aproape doi francezi din trei (64 %, în creştere cu două procente faţă de 2016) susţin că nu au votat niciodată pentru acest partid. La polul opus, 17% declară că au votat deja pentru FN şi că vor repeta gestul, în timp ce 12% (+ 3) declară că nu au votat până acum pentru extrema dreaptă, dar intenţionează să o facă în acest an, şi doar 3% spun că au votat pentru FN, dar nu o vor mai face. Aceeaşi anchetă arată că punctele cheie ale platformei FN nu au câştigat în atractivitate în ultimii ani. Numai 22% dintre respondenţi vor ca Franţa să renunţe la moneda euro, faţă de 34% în 2011, primul an când sondajul a inclus această întrebare, conform Agerpres.

De asemenea, numai 21% sunt favorabili ideii ca francezii să aibă prioritate la angajare în faţa cetăţenilor străini rezidenţi în această ţară, un nivel rămas aproape nemodificat în anii din urmă. Sondajul a fost întreprins în perioada 23-27 februarie, pe un eşantion naţional reprezentativ de 1.006 persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.