Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O treime dintre managerii şi antreprenorii din România cresc numărul de angajaţi cu 5-10% în 2023

Agerpres.ro
consultanţi, afaceri, corporatie, angajati

O treime dintre managerii şi antreprenorii din România cresc numărul de angajaţi cu 5-10% în 2023, iar 44% nu vor face schimbări.

O treime dintre managerii şi antreprenorii din România spun că vor creşte numărul de angajaţi cu un procent cuprins între 5 şi 10% anul acesta, după ce majoritatea liderilor din companiile locale şi-au majorat bugetele de investiţii, arată rezultatele sondajului ”Indicele de investiţii” al ASEBUSS.

”Liderii din companiile din România au un comportament mai rezervat faţă de anii de dinainte de pandemie când vine vorba de creşterea numărului de angajaţi. Obişnuiţi să trăiască într-o perioadă de criză continuă, 44% dintre manageri au spus că nu vor face schimbări privind numărul de angajaţi, pe când 18% au menţionat că îşi vor reduce personalul cu un procent cuprins între 5 şi 10%. Anii de pandemie, creştere preţurilor şi, implicit, a bugetelor alocate salariilor au mai mâncat din bugetele de investiţii, iar acest lucru se reflectă şi în planurile de angajare, care sunt mai precaute”, a declarat prof. Ovidiu Dîmbean-Creţa, rectorul ASEBUSS.

În ceea ce priveşte sursele de finanţare, managerii şi antreprenorii susţin că folosesc un mix de capital provenit din profitul reinvestit, împrumuturi bancare şi fonduri europene, scrie Mediafax.

Un procent de 79% dintre lideri au menţionat profitul reinvestit ca principala sursă de finanţare a investiţiilor, pe când împrumuturile bancare sunt o opţiune doar pentru 36% dintre respondenţi.

„Creşterea dobânzilor la credite, precum şi dificultăţile întâmpinate în accesarea fondurilor europene i-au determinat pe manageri şi pe antreprenori apeleze la profiturile obţinute în anii trecuţi, adică la rezultatele reportate, pentru derularea investiţiilor, strategie care reflectă, din nou, o atitudine prudentă a acestora. Această strategie arată că managerii şi antreprenorii români ştiu să facă business din ce în ce mai bine, iar experienţele anterioare, dar şi anii de educaţie managerială, îşi arată roadele”.

Din totalul managerilor şi antreprenorilor care au răspuns chestionarului ASEBUSS, 54% au declarat că au fost afectaţi în mică măsură sau în foarte mică măsură de turbulenţele bancare de pe plan extern anunţate în acest an. Totuşi, 18% dintre aceştia au declarat că au fost afectaţi în mare măsură sau în foarte mare măsură, mulţi dintre aceştia având investiţii în acţiuni ale companiilor listate pe bursele externe.

Sondajul a fost realizat în perioada 24 aprilie – 5 mai 2023 pe un eşantion de peste 150 de manageri şi antreprenori care au absolvit sau care studiază în prezent cursurile unui program de MBA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.