Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O vizită a preşedintelui american Joe Biden în Arabia Saudită ar încuraja represiunea în această ţară (ONG-uri)

www.gettyimages.com
biden summit

Mai multe organizaţii neguvernamentale l-au îndemnat joi pe preşedintele american Joe Biden să nu se ducă în Arabia Saudită înainte de a obţine angajamente ferme din partea autorităţilor saudite cu privire la drepturile omului, în condiţiile în care o astfel de vizită ar risca să "încurajeze" represiunea în această ţară arabă, informează AFP, potrivit Agerpres..

"Îndemnăm administraţia (americană) să se asigure de veritabile progrese în materie de drepturi ale omului înainte de a acţiona de o manieră ce ar întări statutul prinţului moştenitor şi al guvernului său", au scris 13 organizaţii de apărare a drepturilor omului, printre care Human Rights Watch, Freedom House şi Gulf Center for Human Rights, într-o scrisoare adresată preşedintelui american.

"Prinţul moştenitor şi guvernul său încalcă regulat şi nemilos drepturile propriilor cetăţeni, precum şi cele ale americanilor şi altor cetăţeni din lume", adaugă ONG-urile semnatare.

Joe Biden a anunţat vinerea trecută că intenţionează să se deplaseze în această ţară petrolieră din Golf, însă fără a avea "un proiect direct în acest stadiu".

Cu toate acestea, el promisese că va trata Arabia Saudită ca stat paria după asasinarea jurnalistului disident Jamal Khashoggi. Însă Joe Biden a apreciat vineri ca fiind prematur să fie evocată o întrevedere cu prinţul moştenitor şi cu liderul de facto al ţării, Mohamed bin Salman.

La scurt timp după ce a venit la putere, anul trecut, preşedintele democrat a dat publicităţii un raport al serviciilor de informaţii care îl acuza pe prinţul moştenitor saudit că "a validat" asasinarea jurnalistului. Biden a promis că va "recalibra" relaţiile cu Arabia Saudită, punând mai mult accent pe drepturile omului.

Războiul din Ucraina şi creşterea puternică a preţurilor la ţiţei par însă să-l fi convins pe Joe Biden de necesitatea de a întări dialogul cu partenerul său strategic din Orientul Mijlociu, în pofida criticilor suscitate de această schimbare de ton.

În scrisoare, ONG-urile îl îndeamnă pe Joe Biden să-şi condiţioneze vizita de eliberarea deţinuţilor politici, de ridicarea interdicţiei de a călători impusă unor militanţi pentru drepturile omului, de sfârşitul supravegherii ilegale, de progrese în materie de drepturi ale femeilor, de un moratoriu asupra execuţiilor şi de un angajament de a păstra armistiţiul în Yemen.

După ce a venit la putere, în 2017, prinţul moştenitor a demarat un amplu program de reforme în Arabia Saudită, reprimând totodată orice contestare. Circa 120 de persoane au fost executate în această ţară numai de la începutul anului, dintre care 81 de execuţii au avut loc într-o singură zi, în martie, toate pentru fapte legate de terorism.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.