Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oamenii de știință au aflat de ce șoarecii de sex masculin se tem de mirosul de banane

cdn-prod.medicalnewstoday.com
soarece

Oamenii de știință de la Universitatea McGill din Canada au descoperit că șoarecii de sex feminin își protejează descendenții cu un miros special similar cu mirosul bananelor și ambele mirosuri provoacă stres la șoarecii de sex masculin, a declarat universitatea într-un comunicat.

"Cercetătorii au descoperit că apropierea de șoarecii gravide și care alăptează a crescut nivelul hormonilor de stres la bărbați și chiar le-a redus sensibilitatea la durere", se arată în comunicat. Potrivit coautoarei studiului, Sarah Rosen, este posibil ca șoarecii de sex feminin să semnaleze bărbaților, care s-ar putea gândi să-și atace bebelușii, că îi vor proteja viguros.

Au fost identificate mai multe odorante, dar unul, acetat de n-pentyl, a fost deosebit de eficient în inducerea stresului la șoarecii de sex masculin.

"În mod curios, acetatul de n-pentyl este, de asemenea, responsabil pentru mirosul unic al bananelor. După o călătorie rapidă la supermarket pentru ulei de banane, am reușit să confirmăm că mirosul de extract de banane a cauzat stres la șoarecii de sex masculin la fel de mult ca mirosul femelelor însărcinate", notează un alt coautor Lucas Lima.

Descoperirea reprezintă un progres în știința semnalelor sociale de la mamifere, deoarece există multe exemple de semnalizare olfactivă de la bărbați la femei la rozătoare, dar mult mai puține exemple de semnalizare de la femeie la bărbat, în special în afara comportamentului sexual, se arată în studiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.