Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oamenii de ştiinţă europeni se declară îngrijoraţi de orientările administraţiei Trump

twitter.com
Donald Trump CIA

Circa 50 de organizaţii ştiinţifice europene au publicat joi o scrisoare deschisă pentru a condamna orientările administraţiei lui Donald Trump care au impact asupra ştiinţei, în special în materie de imigraţie, relatează AFP. ''Suntem în special îngrijoraţi de decretul prezidenţial care afectează anumite persoane din cauza naţionalităţii lor'', se poate citi în această scrisoare adresată principalilor responsabili europeni, coform Agerpres.

Decretul anti-imigraţie din 27 ianuarie închide frontierele pentru trei luni pentru cetăţenii din şapte state - Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen. Acest decret a fost suspendat de justiţie, însă Casa Albă rămâne pe această direcţie. Altă îngrijorare exprimată în scrisoare este legată de faptul că administraţia Trump pare că vrea să restricţioneze comunicarea oamenilor de ştiinţă din agenţii guvernamentale cu presa.

Semnatarii scrisorii sunt de asemenea alarmaţi de ''credibilitatea nejustificată'' ce ar putea fi acordată unor teze ''care nu sunt bazate pe fapte, dovezi sau cercetare ştiinţifică''. Ei fac referire la chestiunea climatului şi securitatea vaccinelor. ''Acest lucru este contrar principiilor transparenţei, comunicării deschise, mobilităţii studenţilor şi oamenilor de ştiinţă'', conform scrisorii transmise de Euroscience, asociaţie europeană înfiinţată în 1997 pentru promovarea ştiinţei. ''Colegii noştri din Statele Unite vor avea de suferit, Statele Unite şi cetăţenii americani vor plăti preţul'', la fel ca Europa şi restul lumii, deplâng semnatarii scrisorii.

Documentul este semnat de 46 de organizaţii ştiinţifice din Europa. Scrisoarea este adresată preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, premierilor şi miniştrilor însărcinaţi cu ştiinţa din Uniunea Europeană şi cere acestor responsabili politici să ''apere principiile şi valorile ştiinţei care sunt fundamentele progresului ştiinţific''. Pentru a protesta împotriva orientărilor lui Donald Trump, un marş pentru ştiinţă va fi organizat la 22 aprilie la Washington dar şi în multe alte ţări. ''Cu prilejul Zilei Pământului (...) vom ieşi în stradă să susţinem ştiinţele împotriva obscurantismului'', scrie un colectiv de cercetători francezi într-un articol din Le Monde datat vineri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.