Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oamenii de știință explică de ce este atât de cald în noiembrie: de 125.000 de ani nu s-a mai întâmplat

pixabay.com | Gerd Altmann
canicula

Anul acesta este "aproape sigur" că va fi cel mai cald din ultimii 125.000 de ani, au declarat miercuri oamenii de ştiinţă din Uniunea Europeană, după ce datele au arătat că luna trecută a fost cel mai cald octombrie din lume din această perioadă, relatează Reuters.

Luna trecută a spulberat masiv recordul anterior de temperatură din octombrie, din 2019, a declarat Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE.

"Recordul a fost doborât cu 0,4 grade Celsius, ceea ce reprezintă o marjă uriaşă", a declarat directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess, care a descris anomalia de temperatură din octombrie ca fiind "foarte extremă".

Căldura este rezultatul continuării emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din activitatea umană, combinate cu apariţia în acest an a modelului meteorologic El Nino, care încălzeşte apele de suprafaţă din estul Oceanului Pacific.

La nivel global, temperatura medie a aerului la suprafaţă în octombrie a fost cu 1,7 grade Celsius mai mare decât în aceeaşi lună din perioada 1850-1900, pe care Copernicus o defineşte ca fiind perioada preindustrială.

Octombrie record înseamnă că 2023 este acum "aproape sigur" că va fi cel mai cald an înregistrat, a precizat C3S într-un comunicat. Recordul anterior a fost înregistrat în 2016 - un alt an El Nino.

Setul de date Copernicus datează din 1940

"Când combinăm datele noastre cu cele ale IPCC, atunci putem spune că acesta este cel mai cald an din ultimii 125.000 de ani", a declarat Burgess.

Datele pe termen mai lung ale IPCC, panelul ştiinţific al ONU privind clima, includ citiri din surse precum carote de gheaţă, inele de copaci şi depozite de corali.

Singura altă dată înainte de octombrie când o lună a mai depăşit recordul de temperatură cu o marjă atât de mare a fost în septembrie 2023.

"Septembrie ne-a surprins cu adevărat, aşa că, după luna trecută, este greu de stabilit dacă ne aflăm într-o nouă stare climatică. Dar acum recordurile continuă să se prăbuşească şi mă surprind mai puţin decât în urmă cu o lună", a declarat Burgess.

Michael Mann, un climatolog de la Universitatea din Pennsylvania, a declarat: "Cei mai mulţi ani El Nino sunt acum recorduri, deoarece căldura globală suplimentară a El Nino se adaugă la creşterea constantă a încălzirii cauzate de om."

Schimbările climatice alimentează fenomene extreme din ce în ce mai distructive.

În acest an, acestea au inclus inundaţii care au ucis mii de oameni în Libia, valuri de căldură severe în America de Sud şi cel mai grav sezon de incendii de vegetaţie înregistrat vreodată în Canada.

"Nu trebuie să lăsăm ca inundaţiile devastatoare, incendiile de vegetaţie, furtunile şi valurile de căldură înregistrate în acest an să devină noua normalitate", a declarat Piers Forster, cercetător în domeniul climei la Universitatea din Leeds.

"Prin reducerea rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră în următorul deceniu, putem înjumătăţi ritmul încălzirii", a adăugat el.

În ciuda faptului că ţările şi-au stabilit obiective din ce în ce mai ambiţioase de reducere treptată a emisiilor, acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent. Emisiile globale de CO2 au atins un nivel record în 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.