Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oamenii de știință încearcă să ia legătura cu extratereștrii. Mesajul interstelar transmis de cercetători

www.blog.frontiersin.org
extraterestru

O echipă de oameni de ştiinţă internaţionali condusă de NASA a dezvoltat un nou mesaj pe care îşi propune să îl transmită în galaxie în speranţa de a stabili primul contact cu extratereştrii. Mesajul ar putea fi trimis în inima Căii Lactee, unde se consideră că ar putea exista viaţă.

Mesajul interstelar, cunoscut sub numele de „Farul din galaxie", se deschide cu principii simple de comunicare, câteva concepte de bază în matematică şi fizică, elementele constitutive ale ADN-ului şi se încheie cu informaţii despre oameni, despre Pământ şi cu o adresă de retur în cazul în care vreun destinatar îndepărtat ar dori să răspundă, conform Mediafax.

Grupul de cercetători, condus de Jonathan Jiang de la Jet Propulsion Laboratory al NASA din California, afirmă că, aplicând îmbunătăţiri tehnice, mesajul binar ar putea fi difuzat în inima Căii Lactee de către Allen Telescope Array al Institutului Seti din California şi de către Telescopul radio sferic cu deschidere de 500 de metri din China, potrivit The Guardian.

Într-o lucrare preliminară, care nu a fost revizuită de către colegi, cercetătorii recomandă trimiterea mesajului către un inel dens de stele din apropierea centrului Căii Lactee, o regiune considerată cea mai promiţătoare pentru apariţia vieţii.

„Omenirea are, susţinem noi, o poveste convingătoare de împărtăşit şi dorinţa de a cunoaşte pe alţii şi acum are mijloacele de a face acest lucru", scriu cercetătorii.

Mesajul, dacă va părăsi vreodată Pământul, nu ar fi primul. „Farul din galaxie” se bazează în mare măsură pe mesajul Arecibo trimis în 1974 de la un observator cu acelaşi nume din Puerto Rico. Acela viza un grup de stele aflat la aproximativ 25.000 de ani-lumină distanţă, aşa că nu va ajunge prea curând. De atunci, o serie de mesaje au fost transmise în ceruri, inclusiv o reclamă pentru Doritos şi o invitaţie, scrisă în limba klingoniană, la o operă klingoniană din Haga.

Astfel de încercări de comunicare interstelară nu sunt uşoare. Şansele ca o civilizaţie inteligentă să intercepteze un mesaj pot fi extrem de scăzute şi, chiar dacă s-ar stabili un contact, stabilirea unei conversaţii fructuoase s-ar putea dovedi frustrantă, în condiţiile în care un răspuns poate dura zeci de mii de ani. Este posibil ca extratereştrii nici măcar să nu înţeleagă semnalul.

Există şi alte îngrijorări. În urmă cu mai bine de un deceniu, profesorul Stephen Hawking a avertizat că oamenii ar trebui să se abţină de la trimiterea de mesaje în spaţiu, în cazul în care ar atrage atenţia cui nu trebuie. „Dacă extratereştrii ne-ar vizita, rezultatul ar fi la fel ca atunci când Columb a aterizat în America, ceea ce nu s-a dovedit a fi bine pentru nativii americani", a declarat el într-un documentar al canalului Discovery.

Dar Jiang şi colegii săi susţin că o specie extraterestră capabilă să comunice în cosmos ar putea foarte bine să fi învăţat valoarea păcii şi a colaborării, iar omenirea ar avea multe de învăţat de la ei. „Credem că progresele ştiinţei care pot fi realizate în urmărirea acestei sarcini, dacă s-ar stabili comunicarea, ar depăşi cu mult îngrijorările", scriu ei.

Anders Sandberg, cercetător senior la Future of Humanity Institute din cadrul Universităţii Oxford, a declarat: „Părerea mea este că atât riscul general, cât şi beneficiul trimiterii de mesaje sunt mici; este mai bine şi mai sigur pentru noi să ne deplasăm în spaţiu şi să sperăm că, în cele din urmă, vom găsi vecini atunci când vom fi amândoi specii adulte”.

Dar a spus că merită să ne gândim la modul în care am putea comunica cu extratereştrii. „Cred că este ceva ce ar trebui să privim ca pe un antrenament pentru a învăţa să ne coordonăm mai bine ca specie", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.