Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oamenii de ştiinţă, tot mai aproape de a vindeca leucemia

Romedic
Leucemie

Leucemia mieloidă cronică (LMC) face ca măduva osoasă să producă prea multe celule albe din sânge, ceea ce poate afecta negativ producţia normală de celule sanguine. În timp, un deficit de celule sanguine se poate prezenta sub forma unei infecţii, a unei anemii sau a unor sângerări sau vânătăi inexplicabile.

Persoanele cu LMC ar putea, de asemenea, să resimtă disconfort sub coaste, în partea stângă a corpului, din cauza unei spline mărite. Acum, cercetători australieni au dezvoltat un nou test pentru a prezice recidiva leucemiei, conform News.ro.

O echipă lărgită de oameni de ştiinţă din Australia a pus la punct un test pentru leucemie poate ajuta la identificarea pacienţilor care sunt candidaţi puternici pentru o remisie fără tratament pe tot parcursul vieţii (TFR), ceea ce înseamnă că sunt efectiv vindecaţi de boală.

Dr. Ilaria Pagani este prima autoare a unei lucrări de cercetare publicate în revista Blood.

Ea spune că această reuşiută în cercetarea leucemiei mieloide cronice este rezultatul cumulării a şase ani de cercetări.

„Cu această reuşită, mutăm conversaţia pentru persoanele cu LMC de la una de control al bolii pe tot parcursul vieţii la una de vindecare”, a spus ea.

„Cu ajutorul testului pe care l-am dezvoltat, putem estima cu un grad ridicat de precizie cine va avea o probabilitate excelentă de remisie definitivă”.

Cercetările privind LMC au făcut descoperiri care au salvat vieţi în ultimele decenii.

La începutul anilor 1990, boala avea o rată medie de supravieţuire de mai puţin de cinci ani.

Dezvoltarea inhibitorilor de tirozin-kinaze (TKI), ca tratament al leucemiei, a crescut dramatic ratele de supravieţuire, dar pentru mulţi pacienţi a provocat efecte secundare debilitante, pierzându-şi totodată şi eficacitatea, în timp.

După decenii de cercetare asiduă, s-a dezvoltat o nouă generaţie de TKI care au avut un impact mai durabil şi mai puţine efecte secundare, însă pacienţii se confruntă în continuare cu o gestionare a bolii pe tot parcursul vieţii.

Până în 2006, lucrările conduse de colegi aii dr. Pagani din Adelaide, Australia, prof. David Ross şi prof. Tim Hughes, în colaborare cu echipe internaţionale, au arătat că este posibil ca pacienţii care au avut răspunsuri excelente la tratament să înceteze pur şi simplu să ia medicamentele şi să rămână în remisie.

Pentru aceşti pacienţi care pot menţine o astfel de remisie (TFR) este efectiv o vindecare, dar până acum nu exista încă nicio modalitate de a spune cine va avea succes şi cine va avea o recidivă şi va trebui să reia tratamentul.

Reuşita acestui test este semnificativă întrucât contestă o presupunere existentă, conform căreia răspunsul la terapia cu TKI este cel mai bine evaluat prin măsurarea prezenţei genei de fuziune BCR::ABL1, care defineşte leucemia, în sângele unui pacient cu LMC.

„Până acum, se presupunea că fiecare celulă din sânge care conţinea BCR::ABL1 era o dovadă a unei boli persistente care ar putea duce la recidivă”, explică dr. Pagani.

„Ceea ce am demonstrat acum este că şansele de recidivă depind foarte mult de tipul de celule în care este detectată boala – dacă este în ceea ce se numeşte celule mieloide, atunci şansele de TFR sunt, din păcate, destul de scăzute, dar dacă este în limfocite, atunci acest lucru are un impact limitat asupra probabilităţii de recidivă”, spune medicul.

Această cercetare a presupus o colaborare amplă între echipa dr. Pagani din cadrul SAHMRI, Universitatea din Adelaide, Universitatea din Australia de Sud, Universitatea Flinders, SA Health şi cercetătorii din Perth.

Rezultatul material este un test de sânge care determină cu mai multă acurateţe cel mai bun curs de tratament, oferind candidaţilor la TFR o mai mare încredere înainte de a înceta tratamentul.

„Acest nou test BCR::ABL1, specific pentru fiecare linie de sânge, poate fi folosit acum pentru a determina cine poate întrerupe terapia în siguranţă, cine ar trebui să continue terapia pentru o perioadă mai lungă şi cine are nevoie de o altă terapie înainte de a putea fi luat în considerare pentru TFR”, a precizat dr. Pagani.

„Din păcate, nu toată lumea va fi un candidat pentru TFR cu abordările actuale, dar pentru cei a căror şansă de recidivă este mare, vom avea acum mai multe informaţii cu care să proiectăm noi abordări terapeutice care pot duce la TFR chiar şi pentru aceşti pacienţi mai dificili.

„În cele din urmă, scopul nostru este de a concepe o abordare curativă pentru toţi pacienţii cu LMC, astfel încât TFR să devină calea principală, mai degrabă decât o cale urmată de o minoritate norocoasă”, a mai adăugat medicul.

LMC este o leucemie relativ rară în ceea ce priveşte diagnosticarea, dar succesul cercetătorilor şi al medicilor de a îmbunătăţi ratele de supravieţuire arată că este din ce în ce mai frecvent ca oamenii să trăiască cu această afecţiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.