Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oamenii de știință au descoperit care este vulcanul cu cea mai mare erupţie din ultimii 5.000 de ani

www.anywhere.com
vulcanul fuego guatemala

Cea mai mare erupţie vulcanică din ultimii 5.000 ani a fost cea a vulcanului argentinian Cerro Blanco, din Anzii Cordilieri, potrivit unui studiu desfăşurat de experţi spanioli şi argentinieni, relatează marţi EFE, potrivit agerpres.ro.

Studiul condus de José Luis Fernández Turiel, cercetător la Institutul de Ştiinţe ale Pământului Jaume Almera (ICTAJ-CSIC), a determinat că erupţia produsă în urmă cu 4.200 de ani a acoperit cu cenuşă o mare parte a Argentinei şi a fost comparabilă, ca volum de materie expulzată, cu cea de pe insula Santorini şi de două ori mai mare decât cea a vulcanului Tambora, de pe insula Sumbawa din Indonezia.

Citește și: Traian Băsescu încearcă să-i dea lovitura de grație lui Liviu Dragnea! Mutare dură

Complexul vulcanic Cerro Blanco, situat în sudul Anzilor Cordilieri, a expulzat un volum de roci care, potrivit studiului, a provocat una dintre cele mai mari erupţii survenite în Holocen (ultimii 11.700 de ani).

Studiul, publicat în revista 'Estudios Geológicos', a determinat că vulcanul Cerro Blanco, situat în provincia Catamarca, a fost sursa unor sedimente de cenuşă ce pot fi întâlnite şi în prezent pe o suprafaţă extinsă a platoului Andin şi a căror existenţă era cunoscută, dar nu şi originea lor.

Citește și: Monica Macovei la tunuri! Dragnea și Tăriceanu nimiciți de fostul ministru al Justiției

Cercetătorii au studiat 62 de sedimente din zonă şi au cules peste 230 mostre de cenuşă, iar pentru a putea determina originea lor, mostrele au fost analizate şi calificate prin diferite tehnici de petrologie şi geochimie.

Potrivit studiului, erupţia vulcanului Cerro Blanco a avut un caracter exploziv şi o asemenea amploare, încât cenuşa a fost împrăştiată pe o suprafaţă de aproximativ 500.000 de kilometri pătraţi. A fost găsită cenuşă provenită de la această erupţie chiar şi la 400 de kilometri distanţă de vulcan, în apropiere de localitatea Santiago del Estero.

Citește și: Ieșire de ultimă oră a lui Rareș Bogdan: ‘Chiar puneți dinamită peste tot?’

Vulcanologii au subliniat că erupţia din acea epocă a colosului Cerro Blanco a fost similară cu cea survenită pe insula Santorini, care a pus capăt civilizaţiei minoice. De asemenea, volumul de magmă degajat de vulcan a fost de două ori mai mare decât cel produs de erupţia, din 1815, a vulcanului indonezian Tambora, eveniment asociat cu o răcire a temperaturilor globale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.