Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oamenii lui Cioloș au idei radicale după incidentul cu drona din Deltă - Oamenii să fie strămutați sau să se instaleze baterii antieriene

facebook.com
Dragoș Tudorache

Europarlamentarul Renew Europe Dragoş Tudorache, membru REPER, afirmă că autorităţile române ar trebui să spună cum au de gând să securizeze sectorul de frontieră unde s-au prăbuşit părţi dintr-o dronă. El consideră că la Ceatalchioi ar trebui fie să se instaleze baterii de apărare antiaeriană, „care să le dea linişte” localnicilor, fie să îi strămute pe aceştia. El critică Preşedinţia şi Ministerul Apărării pentru modul în care au comunicat în acest caz.

„Ce ar trebui să urmeze este în primul rând o comunicare mult mai serioasă din partea statului român, atât din partea Preşedinţiei, cât şi din partea Ministerului Apărării Naţionale. Este de neacceptat ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile, nu doar faţă de noi, cetăţenii, dar şi faţă de partenerii NATO, e o chestiune de credibilitate aici. Până la urmă, se pare că sunt doar nişte resturi de dronă, dar putea să fie o dronă, putea să fie o rachetă (...).

Aş vrea să văd un răspuns foarte clar din partea preşedintelui statului, ca şef al forţelor armate, şi din partea Ministerului Apărării Naţionale, cum anume începând de alaltăieri (miercuri - n.r.) avem de gând să securizăm acel sector de frontieră, unde ruşii vor continua să bombardeze. Sunt infrastructuri importante pe malul celălalt al Dunării, importante în logica strategică a Rusiei, sunt depozite foarte importante de combustibil pe partea cealaltă, pe partea ucraineană, sunt depozite de grâne pe partea cealaltă, deci ruşii vor continua să bombardeze şi vor continua să-şi asume riscuri din ce în ce mai mari, dacă din partea noastră nu se vede un răspuns cât se poate de categoric", a declarat, la RFI, Dragoş Tudorache, potrivit news.ro.

„Statul român trebuie să arate că poate apăra fiecare cetăţean al său”

Întrebat ce ar trebui să se întâmple cu locuitorii din Ceatalchioi, el a răspuns: "Autorităţile au o datorie faţă de acei cetăţeni, cât se poate de clar. Fie instalează baterii de apărare antiaeriană acolo, care să le dea linişte, cât se poate vorbi de linişte aici, pentru că e greu când eşti la câteva sute de metri sau un kilometru de un loc în care cad în fiecare noapte rachete să vorbeşti de linişte, dar măcar să ştie că sunt apăraţi, statul român trebuie să arate că poate apăra fiecare cetăţean al său. Punct. Nu există aici marjă de interpretare. Dacă statul român consideră că nu poate să garanteze securitatea acelor cetăţeni, nu poate sau din orice motiv ştie că nu poate intercepta o rachetă sau o dronă care trece frontiera acolo, deşi e grav dacă suntem în această situaţie, sper că nu, sper că doar e indolenţă aici, atunci, da, cred că trebuie luată foarte serios în calcul strămutarea acelor cetăţeni, pentru că fiecare zi care trece e un risc pentru ei".

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat, miercuri, în timpul unei vizite la Plauru, în judeţul Tulcea, că au fost găsite bucăţi ”care pot fi dintr-o dronă” rusească. Declaraţiile sale au venit la o zi după ce preşedintele Klaus Iohannis afirma că nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că în cazul în care se confirmă că aceste elemente găsite pe teritoriul României provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situaţie ar fi complet inadmisibilă şi o violare gravă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României, stat aliat NATO.

Comunicarea a fost făcută cu bună-credinţă şi în baza dovezilor de care au dispus autorităţile, a ţinut să precizeze preşedintele. ”Nu putem să facem afirmaţii care angajează statul român în baza unor supoziţii, trebuie să avem dovezi pentru asta”, a subliniat şeful statului. El a menţionat că ambasadorul României la NATO a fost însărcinat să-i informeze pe secretarul general al NATO şi pe aliaţi, lucru care s-a întâmplat chiar în această dimineaţă, la Consiliul Nord-Atlantic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.