Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oamenii politici germani deplâng dispariţia scriitorului Günter Grass

Cancelarul german Angela Merkel şi-a luat adio "cu profund respect" de la scriitorul Günter Grass, care a încetat din viaţă luni, în timp ce preşedintele Joachim Gauck a apreciat că laureatul premiului Nobel pentru literatură a reflectat în opera sa visele, erorile şi temerile mai multor generaţii de germani, informează luni agenţiile internaţionale de presă. 

Potrivit DPA, cancelarul Merkel i-a trimis o scrisoare de condoleanţe văduvei scriitorului, Ute, prin care şi-a exprimat compasiunea, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului executivului german, Steffen Seibert. Grass "a marcat ca nimeni altcineva istoria postbelică a Germaniei cu angajamentul său personal, artistic, politic şi social. Cu moartea lui Günter Grass, Republica Federală Germania pierde un artist căruia îi spun adio cu profund respect", scrie Merkel. 

"În romanele, povestirile şi poezia sa se găsesc reflectate erorile, temerile şi visele unor generaţii întregi", a spus şi preşedintele german Joachim Gauck, într-un mesaj de condoleanţe adresat familiei scriitorului german. "Opera sa este o reflexie impresionantă a ţării noastre şi parte importantă a moştenirii sale literare şi artistice", a adăugat Gauck. 

Preşedintele parlamentului german, Norbert Lammert, a apreciat că, prin dispariţia lui Grass, Germania pierde nu doar unul dintre scriitorii săi cei mai semnificativi, ci şi un cetăţean angajat, mereu dispus să aibă o atitudine tranşantă în controversele politice. "El nu fugea de nicio controversă, oricât de dură ar fi fost. Dimpotrivă, căuta polemica, deoarece o considera necesară", a spus Lammert. 

Vicecancelarul Sigmar Gabriel, care ocupă şi portofoliul economiei, a declarat că, odată cu Grass, a dispărut unul dintre scriitorii postbelici cei mai importanţi şi un luptător pentru pace şi democraţie. "Fără vocea sa care să ceară o mai mare toleranţă, fără dorinţa sa de a se implica, ţara noastră va fi mai săracă", a spus Gabriel, care este şi preşedintele Partidului Social-Democrat (SPD), formaţiune din care Grass a făcut parte o bună perioadă din viaţa sa. 

Ministrul de externe german Franck-Walter Steinmeier s-a declarat "profund afectat" de moartea lui Grass, iar ministrul culturii, Monika Grütters, l-a comparat pe scriitorul german cu Goethe. "Günter Grass a fost un scriitor universal. Moştenirea sa literară este la acelaşi nivel precum cea lăsată de Goethe", a spus Grütters, care l-a numit pe Grass eseist şi mare narator al istoriei germane recente. 

Scriitorul german şi laureat al premiului Nobel pentru Literatură Günter Grass a murit luni, la vârsta de 87 de ani, într-o clinică din Lübeck, potrivit editurii sale Steidl. Cunoscut pentru convingerile sale de stânga şi pentru opiniile sale controversate, Günter Grass este cel mai renumit scriitor german pe plan mondial din a doua jumătate a secolului al XX-lea. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.