Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oamenii puternici psihic sunt istorie: Consumul de marijuana a explodat în timpul pandemiei

Freepik.com
marijuana cannabis

Consumul de canabis a explodat pe măsură ce a fost legalizat, dar și în timpul restricțiilor COVID. Canabisul de pe piață devine tot mai puternic din punct de vedere al conținutului de THC - principalul element psihoactiv din canabis. 5,6% din populația lumii s-a drogat.

În zonele în care a fost legalizat canabisul pare să fi crescut consumul regulat al acestuia, în timp ce restricțiile COVID au avut un efect similar, crescând riscul de depresie și sinucidere, se arată într-un raport al Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate - birou al Organizației Națiunilor Unite - publicat luni, citat de Reuters.

Canabisul este de mult timp cel mai utilizat drog din lume, iar această utilizare este în creștere, în timp ce canabisul de pe piață devine tot mai puternic din punct de vedere al conținutului de tetrahidrocanabinol (THC), se arată în raportul „World Drug Report”.

Diferite state americane au legalizat utilizarea non-medicală a canabisului, începând cu Washington și Colorado în 2012. Uruguay l-a legalizat în 2013, Canada în 2018. Și alte țări au luat măsuri similare, dar raportul s-a concentrat pe aceste trei țări.

"Legalizarea canabisului pare să fi accelerat tendințele ascendente în ceea ce privește consumul zilnic raportat al acestui drog", se arată în raport.

În timp ce prevalența consumului de canabis în rândul adolescenților "nu s-a schimbat prea mult", a existat "o creștere pronunțată a consumului frecventîn rândul adulților tineri", se arată în raport.

"A crescut proporția persoanelor cu tulburări psihiatrice și a sinuciderilor asociate cu consumul regulat de canabis".

Raportul a precizat că aproximativ 284 de milioane de persoane - adică 5,6% din populația mondială - au consumat un drog precum heroina, cocaina, amfetaminele sau ecstasy în 2020, cele mai recente date disponibile. Dintre aceștia, 209 milioane au folosit canabis.

"Perioadele de restricții din timpul pandemiei COVID-19 au determinat creșteri ale consumului de canabis în 2020", se mai arată în raport.

Producția de cocaină a atins un record în 2020, iar traficul pe mare este în creștere, datele privind confiscările din 2021 sugerând o extindere în afara celor două piețe principale din America de Nord și Europa, în Africa și Asia.

Opioidele rămân cele mai mortale droguri, fentanilul conducând decesele cauzate de supradoze în SUA la un nou record: estimarea provizorie pentru 2021 este de 107.622.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.