Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oana Bîzgan: Pedepse mai dure pentru agresorii sexuali – raport pozitiv în Comisia Juridică a Senatului

oana bizgan

Deputatul independent Oana Bîzgan a afirmat, într-un comunicat de presă, că inițiativa legislativă care prevede înăsprirea pedepselor pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor, depusă în Parlament, a primit raport pozitiv cu unanimitate de voturi de la Comisia juridică a Senatului și va fi supusă votului final al senatorilor.

„Propunerea prevede o serie de modificări prin care persoanele care săvârșesc abuzuri sexuale împotriva minorilor să primească pedepse mai dure pentru care nu mai poate fi impusă suspendarea ori amânarea executării. În urma dezbaterilor care au avut loc în cadrul comisiei, senatorii au votat în unanimitate pentru creșterea pedepsei minime pentru infracțiunea de act sexual cu minor până la 5 ani.

Abuzurile sexuale asupra minorilor reprezintă o încălcare gravă a drepturilor și libertăților acestora, având consecințe alarmante asupra dezvoltării lor emoționale. Conform Convenției cu privire la drepturile copilului, copiii trebuie să fie protejați de orice formă de violență sau abuz, inclusiv de abuzul sexual. Pe fondul lipsei dovezilor care să ateste constrângerea minorului la întreținerea actului sexual sau imposibilitatea acestuia de a se opune, legea permite ca astfel de infracțiuni să fie încadrate ca act sexual cu minor, nu ca viol. Astfel, în contextul în care ne confruntăm cu o recidivă de 70%, abuzatorii ajung să primească pedepse minime sau cu suspendare, rămânând în libertate, de cele mai multe ori în aceeași locuință cu victimele pe care le-au abuzat”, se arată într-un comunicat de presă al deputatei independente.

Citește și: Se face țăndări blocul anti-PSD / SURSE

Deputata a precizat că inițiativa legislativă urmărește creșterea pragului minim al pedepselor pentru agresiunile sexuale, astfel încât infractorii să nu mai poată fi condamnați cu suspendare, ca până acum.

„Legea spune că un minor cu vârsta de până la 14 ani nu răspunde penal pentru faptele sale. Dar dacă vorbim despre victime cu aceeași vârstă, avem cazuri incredibile în care nu doar că a fost implicată lipsa dovezilor pentru neacordarea consimțământului, dar victimele au fost considerate vinovate pentru abuzul suferit, fiind suspectate ca având un comportament neadecvat sau o vestimentație nepotrivită. În cazuri în care abuzatorii au de 3 sau de 4 ori vârsta copilului abuzat, statul român protejează abuzatorul și acuză victima.”, susține inițiatoarea proiectului, deputata independentă Oana Bîzgan.

În încheiere, Oana Bîzgan, a subliniat că, la nivelul țării noastre, conform datelor înregistrate de Consiliul Suprem al Magistraturii, în ultimii 9 ani au fost înregistrate 8543 de cazuri de viol și 2927 de cazuri de act sexual cu minor.

„În 2017, din totalul de cazuri de act sexual cu un minor, pe rolul judecătorilor, doar 42,17% cazuri au sfârșit prin condamnări definitive, conform datelor furnizate de Ministerul Justiției. Dintre acestea, 50% au reprezentat executare cu suspendare și doar 25,77% dintre cazuri s-au finalizat cu executare în detenție, situație pe care deputata Bîzgan a expus-o în mai multe articole publicate pe site-ul https://oanabizgan.com/. Dintre persoanele condamnate la executare în detenție, aproximativ 88% au primit pedepse mai mici de cinci ani”, potrivit sursei citate.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.