Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oana Florea despre proiectul privind carantinarea: Va fi modificat; PSD nu mai tolerează abuzurile Guvernului

agerpres.ro
Oana Florea

Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic este necesară, dar nu în forma Guvernului, fiind "neconstituţională şi vagă", a declarat miercuri deputatul PSD Oana Florea, membru al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, potrivit Agerpres.

La finalul unei dezbateri cu ONG-uri şi specialişti, Oana Florea a anunţat că proiectul de lege privind carantina şi izolarea iniţiat de Guvern va fi modificat, fiind preluate propunerile venite în urma discuţiilor.

"Este o lege care are probleme de constituţionalitate, o lege care este vagă, pentru că nu vorbeşte despre termene, nu vorbeşte despre factori de decizie şi despre calea de atac cu privire la măsurile dispuse de diferitele instituţii. PSD nu are de gând să mai tolereze abuzurile acestui Guvern. Este adevărat că avem nevoie de o astfel de lege, dar ea trebuie să respecte drepturile şi libertăţile, demnitatea umană, Constituţia Românei şi nu în ultimul rând deciziile CEDO. Aşa că vom analiza textul şi îl vom modifica", a precizat Oana Florea la Parlament.

Potrivit acesteia, legea, "care nu se poate aplica aşa cum este acum", trebuie să aibă un termen clar, consimţământul persoanei şi să conţină totodată o cale de atac cu privire la măsura carantinării.

Citește și: Ne întoarcem la starea de urgență, după ce cazurile de coronavirus au explodat? Reacție de ultimă oră a lui Raed Arafat

"Nu este în regulă ca un singur medic să decidă izolarea sau carantinarea unei persoane. Nu ai o cale de atac cu privire la această decizie, poate fi o decizie discreţionară şi abuzivă. În al doilea rând, sume importante de la Casa de Asigurări sunt folosite pentru decontarea carantinării, sume care ar putea fi folosite pentru tratarea pacienţilor care stau acasă şi nu au acces la tratamente din spitale. Unii au şi decedat, spitalele fiind închise", a argumentat deputata.

Ea a mai atras atenţia asupra carantinării celor care vin din "zonele roşii". "Cei care vin din zonele roşii de ce trebuie să stea în carantină, când ar putea să fie testaţi în două zile? Eu cred că un test este mai ieftin decât costul a 14 zile de carantină", a adăugat aceasta.

Cu privire la numărul de cazuri, Oana Florea consideră că este important de ştiut numărul de asimptomatici, "atunci când se spune că în ziua respectivă au fost internate X persoane pozitive".

"Şi, mai mult, este important care este numărul persoanelor pentru care s-a constatat că au avut boala şi au anticorpi. (...) Un număr singur nu spune nimic. (...) Este o lege importantă, care vorbeşte despre vieţi, nu este o lege despre COVID-19, este o lege care se va aplica ori de câte ori, Doamne fereşte, România se va întâlni cu tot felul de boli şi epidemii", a adăugat ea.

"Este nevoie de o astfel de lege, nu în această formă (...). Ea nu rămâne aşa, cu siguranţă va fi dezbătută şi aliniată atât cu Constituţia ţării, cât şi cu deciziile CEDO. (...) Unele ONG-uri sunt foarte deschise să facă demersuri pentru atacarea acestei legi la CCR în cazul în care forma finală nu dă nişte garanţii de respectare a drepturilor şi libertăţilor. (...) Ce va ieşi în urma dezbaterilor vom vedea mâine (joi - n.r.)", a completat deputata PSD.

Printre ONG-urile prezente la dezbaterea organizată miercuri, la Parlament, de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor pe tema proiectului legii privind carantinarea şi izolarea s-au aflat APADOR-CH, Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor, Alianţa Pacienţilor Cronici din România, Asociaţia Bolnavilor de Cancer, ActiveWatch, Asociaţia pentru Respectarea Drepturilor Omului - ARDOM, Medici pentru Consimţământ Informat şi OCHR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.