Știm de peste un secol că șoarecii și șobolanii trăiesc mai mult atunci când sunt hrăniți mai puțin, dar un nou studiu arată că secretul ar putea fi un dezechilibru între energia consumată și cea arsă, mai degrabă decât o lipsă de energie sau de proteine, informează sciencealert.com.
Cercetătorii din SUA și Marea Britanie au studiat grupuri de șoareci supuși unor diete identice, constatând că cei adăpostiți în medii mai răcoroase trăiau mai mult și mai sănătos. Diferența importantă a fost că au trebuit să folosească mai multă energie pentru a se încălzi.
Conform echipei conduse de Daniel Smith, cercetător în domeniul nutriției de la Universitatea Alabama din Birmingham, și de Sharon Mitchell, cercetător în domeniul biologiei de la Universitatea Aberdeen din Scoția, aceste descoperiri implică faptul că limitarea cercetărilor la aportul energetic în sine nu va fi suficientă pentru a înțelege modul în care dieta afectează sănătatea și îmbătrânirea.
Este o descoperire care ar putea permite într-o zi oamenilor să beneficieze de aceleași beneficii de longevitate fără diete stricte.
„Nu este vorba doar de aportul caloric sau de aportul de macronutrienți sau proteine sau de orice altă componentă„, a explicat Smith lui Carolyn Beans pentru o știre PNAS Journal Club despre cercetare.
„Este vorba de interacțiunea dintre acestea în raport cu echilibrul energetic general”.
Nu există un consens cu privire la mecanismul exact prin care reducerea caloriilor este benefică pentru sănătatea și longevitatea rozătoarelor.
Totuși, ce reise din cercetări
O teorie este că avantajele derivă doar din faptul că se consumă mai puțină mâncare sau mai puțin dintr-un anumit macronutrient. Unele cercetări indică faptul că consumul mai mic de anumite proteine ar putea fi un factor. De asemenea, este posibil ca un dezechilibru energetic pe termen scurt în timpul restricției calorice să conducă la beneficii pe termen lung pentru sănătate.
În cazul în care beneficiile provin doar din reducerea aportului de calorii și proteine, măsurile de sănătate nu ar trebui să varieze între diferitele grupuri de șoareci dacă aportul lor alimentar este același, au propus cercetătorii. Dar dacă beneficiile provin din faptul că au mai puțină energie disponibilă datorită nevoii de a se încălzi, atunci durata de viață și starea de sănătate ar trebui să se îmbunătățească la șoarecii „mai reci” dacă aportul lor alimentar este egal cu cel al grupului „mai cald”.
Studiul a permis grupurilor de șoareci din medii mai calde să mănânce nelimitat timp de 12 ore pe zi. Șoarecii din mediile mai reci au fost „hrăniți în pereche” pentru a se potrivi cu dieta omologilor lor mai calzi, pentru a se asigura că grupurile primesc calorii, proteine și alți nutrienți identici.
Un experiment pe termen scurt a studiat șoarecii ținuți la 10 °C, 21 °C sau 30 °C timp de 11 săptămâni. Testele biomarkerilor au arătat că șoarecii care au trăit în medii mai reci au prezentat beneficii hormonale, metabolice și fiziologice. De asemenea, aceștia au pierdut în greutate destul de rapid și au menținut această pierdere în greutate.
Un experiment mai lung a urmărit șoareci de la vârsta de 12 săptămâni pentru tot restul vieții lor. Cei ținuți la 22 °C au trăit cu aproximativ 20 % mai mult decât cei hrăniți la fel, dar ținuți la 27 °C. Șoarecii care au trăit în cuști mai reci au fost, de asemenea, mai sănătoși pe măsură ce îmbătrâneau, comparativ cu șoarecii mai calzi, al căror echilibru, coordonare și funcție neurologică au scăzut mai repede.
„Astfel, echilibrul energetic (aportul energetic minus cheltuielile energetice) a fost principalul factor care a contribuit la beneficiile observate„, scrie echipa.
Temperaturile mai scăzute au creat un dezechilibru energetic pentru acest studiu fără ca efectele să fie influențate de medicamente sau exerciții fizice, dar frigul în sine poate avea propria sa influență.Desigur, majoritatea oamenilor nu vor găsi practic să înfrunte frigul pentru a induce un dezechilibru energetic și nu știm dacă este bine pentru noi.
Cercetătorii se întreabă dacă și alți factori, cum ar fi unele medicamente, ar putea îmbunătăți sănătatea prin dezechilibrarea energiei organismului. Rămâne de văzut dacă medicamentele populare analogice GLP-1, cum ar fi Ozempic, pot obține îmbunătățiri similare ale sănătății pe termen lung.
„Aceste rezultate oferă dovezi puternice că aportul energetic alimentar singur nu este necesar pentru a prezice beneficiile pentru sănătate și longevitate ale intervențiilor dietetice susținute„, concluzionează autorii.
Cercetarea a fost publicată în revista GeroScience.
Comentează