Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Obama, acuzat de antisemitism de un oficial israelian

obama

Noul consilier de comunicare al premierului israeliean Benjamin Netanyahu a trebuit să dea socoteală joi pentru mai multe declaraţii făcute în trecut, printre care şi una în care îl acuza pe preşedintele american Barack Obama de antisemitism, relevă AFP. 

Reamintirea afirmaţiilor lui Ran Baratz despre Obama, printre altele potenţial foarte jenante, intervin cu patru zile înainte ca preşedintele american să-l primească pe premierul Netanyahu la Washington, după luni de relaţii tensionate. 

În faţa posibilei răceli diplomatice, primul ministru s-a distanţat joi de Baratz, afirmând că a descoperit aceste vechi declaraţii 'pentru prima oară' după ce anunţase numirea lui. Aceste cuvinte sunt 'nepotrivite şi nu reflectă poziţia mea şi nici politicile guvernului', a spus el pe Twitter. 

Baratz (42 de ani) şi-a cerut scuze pe Facebook. 

Casa Albă a estimat că aceste scuze se impuneau şi, refuzând totuşi să încheie subiectul, i-a reamintit lui Netanyahu responsabilităţile ce-i revin. 

Dar incidentul a constituit şi obiectul unei convorbiri telefonice joi între premierul Netanyahu şi secretarul de stat John Kerry, de asemeni una din ţintele lui Baratz, a indicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby. Acesta a calificat cuvintele consilierului israelian drept 'tulburătoare şi insultătoare', cu atât mai mult cu cât veniseră din partea unuia dintre 'aliaţii cei mai apropiaţi' ai Washingtonului. 

'Noi am înţeles că premierul israelian îşi va reexamina această numire la întoarcerea sa din vizita în SUA', a adăugat Kirby. 

Serviciile premierului Netanyahu anunţaseră miercuri numirea lui Baratz în funcţia de consilier pentru media şi şef al diplomaţiei publice la biroul primului ministru, un post strategic al cărui titular comandă comunicarea guvernului. 

Imediat, presa a reamintit declaraţiile lui Baratz despre Obama, despre Kerry a cărui 'vârstă mentală nu depăşeşte 12 ani', despre preşedintele israelian Reuven Rivlin însuşi pe care, potrivit lui, nici gruparea Statul Islamic nu l-ar vrea ca ostatic, şi despre Esplanada Moscheilor. 

'Permiteţi-mi să mă exprim abrupt şi să nu mă depărtez de măsura mea obişnuită', scria Baratz pe Facebook în martie cu privire la un discurs pronunţat de Netanyahu în faţa Congresului american despre programul nuclear iranian. Casa Albă denunţase această alocuţiune ca fiind o ingerinţă fără precedent în afacerile interne americane. 

'Modul în care Obama vorbeşte despre discursul lui Netanyahu, iată chipul modern al antisemitismului în ţările occidentale şi liberale. Şi aceasta merge la pachet, bineînţeles, cu multă toleranţă şi înţelegere faţă de antisemitismul islamic', spunea Baratz. 

Locuind într-o colonie din Cisiordania ocupată, el invita pe site-ul de informaţii NRG în 2004 la reconstruirea templului evreiesc pe Esplanada Moscheilor la Ierusalim şi preconiza ca musulmanii să nu fie autorizaţi să se roage acolo decât dacă recunosc situl drept loc sfânt evreiesc. 

Esplanada Moscheilor, al treilea loc sfânt al Islamului şi locul cel mai sacru pentru evrei, este în centrul valului de violenţe în Ierusalim şi în Teritoriile palestiniene de la începutul lui octombrie. 

Săptămâna trecută, Baratz - tot pe Facebook - lua poziţie într-o dezbatere asupra ameninţărilor extremismului evreiesc împotriva vieţii preşedintelui israelian. 

Preşedintele Rivlin este o 'figură atât de marginală' încât nu este nimic de temut la el, spunea Baratz. 'Ar putea fi trimis cu parapanta deasupra părţii siriene din Golan, controlată de Statul Islamic, şi ei ne-ar ruga să-l luăm înapoi', potrivit lui. 

'Îmi cer scuze pentru afirmaţiile lezante pe care le-am făcut online despre preşedintele Israelului, preşedintele SUA şi alte personalităţi publice. Sunt dezolat că nu l-am informat pe primul ministru înainte' despre ele, a declarat joi seara Baratz pe Facebook. 

Aceste cuvinte au fost postate fără a 'reflecta înainte' şi relevă 'adesea o glumă' formulată într-un limbaj 'mai apropiat reţelelor de socializare', a scris el. 

Baratz a spus că 'înţelege perfect' că ar fi trebuit să se exprime altfel. 'I-am cerut primului ministru oportunitatea de a clarifica aceste lucruri cu el în zilele următoare'. 

Premierul Netanyahu a indicat că va discuta cu Baratz când se va întoarce din SUA săptămâna viitoare, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.