Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Obama autorizează prelungirea sancţiunilor împotriva Iranului, dar nu semnează legea

obama iran

Preşedintele american Barack Obama a autorizat prelungirea pentru zece ani a sancţiunilor împotriva Iranului joi, dar s-a abţinut, în mod neaşteptat, să semneze legea care reînnoieşte aceste sancţiuni, potrivit AFP, transmite agerpres.

"Extinderea Actului privind sancţiunile contra Iranului - Iran Sanctions Act (ISA) - are forţă de lege fără semnătura preşedintelui", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, într-un comunicat.

Citeşte şi: Fără precedent. Prăpastia între preşedintele SUA şi CIA se adânceşte tot mai mult

Regimul actual de sancţiuni urmează să se încheie la sfârşitul acestui an.

Senatul american votase la începutul lunii decembrie, cu o majoritate covârşitoare, prelungirea cu 10 ani a sancţiunilor împotriva Iranului, o măsură bipartizană care fusese deja adoptată de Camera Reprezentanţilor şi care urma să fie semnată de Obama.

Dar preşedintele a lăsat să treacă termenul de la miezul nopţii înaintea expirării până la care trebuia să-şi pună semnătura şi prelungirea sancţiunilor pentru zece ani, pe care el nu o considera necesară, are forţă de lege.

Iranul şi marile puteri, inclusiv Statele Unite, au încheiat în luna iulie 2015, un acord cu privire la problema nucleară iraniană.

După intrarea în vigoare a acordului, în ianuarie, o parte a sancţiunilor internaţionale împotriva Iranului au fost ridicate. Dar Teheranul a acuzat SUA că împiedică normalizarea relaţiilor sale economice, în special, în domeniul bancar cu restul lumii.

Citeşte şi: AVERTISMENT sumbru: Negocierile între Marea Britanie şi UE ar putea dura 10 ani

SUA au suspendat sancţiunile antiiraniene legate de dosarul nuclear, dar impun altele legate de nerespectarea drepturilor omului de către Teheran şi de sprijinul său acordat "terorismului" în Orientul Mijlociu şi de programul său de rachete balistice.

Sancţiunile americane penalizează sectorul bancar iranian, precum şi industriile energiei şi apărării. Prin urmare, redresarea economică în urma acordului nuclear a fost mult mai puţin promiţătoare decât spera Iranul.

Obama a estimat că reînnoirea sancţiunilor americane nu ar face o mare diferenţă, întrucât Casa Albă va continua să suspende toate sancţiunile legate de programul nuclear al Iranului.

"Administraţia actuală a spus clar că o reînnoire a Iran Sanctions Act, chiar dacă nu este necesară, este în întregime în concordanţă cu angajamentele noastre" în cadrul acordului nuclear, a subliniat Earnest.

Citeşte şi: 4000 de rebeli şi familiile lor vor fi evacuate din Alep

Secretarul de stat american John Kerry a afirmat joi că continuarea aplicării acordului nuclear rămâne "un obiectiv strategic prioritar" pentru SUA.

Kerry a reiterat poziţia Casei Albe, potrivit căreia reînnoirea sancţiunilor nu este necesară, apreciind că cu sau fără sancţiuni SUA pot supraveghea orice încălcare iraniană a acordului în domeniul nuclear şi pot impune din nou sancţiuni în acest caz.

Preşedintele iranian Hassan Rohani ordonase marţi experţilor să înceapă "conceperea" unor nave cu propulsie nucleară, ca reacţie la reînnoirea sancţiunilor americane pentru zece ani pe care el a calificat-o drept "încălcare" a acordului nuclear.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.