Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Obamacare' - validată de Curtea Supremă a SUA

obama

Presedintele american Barack Obama a salutat decizia Curtii Supreme care i-a validat reforma sistemului de sanatate, asa-numita 'Obamacare', din 2010, hotarârea celei mai înalte instante garantând ca 6,4 milioane de persoane vor continua sa primeasca ajutoare federale pentru asigurari de sanatate, relateaza AFP.

Decizia, luata cu un scor de 6-3, constituie o imensa victorie pentru presedintele Obama, promotorul legii. 'Astazi (joi), dupa mai mult de 50 de voturi în Congres pentru a abroga ori slabi aceasta lege, dupa un scrutin prezidential partial disputat în jurul mentinerii sau abrogarii acestei legi, dupa multiple proceduri în fata Curtii Supreme, legea va ramâne', a declarat Obama, într-un discurs rostit la Casa Alba.

'Aceasta lege functioneaza si va continua sa functioneze', a dat asigurari presedintele, lansând un apel catre adversarii sai republicani sa înceteze atacurile politicianiste împotriva 'Obamacare'.

Barack Obama a reamintit cifrele care ilustreaza succesul reformei, adoptata în 2010, dar intrata pe deplin în vigoare de-abia în 2014: 16 milioane de americani, o treime din cei care nu îsi permiteau o asigurare de sanatate în urma cu câtiva ani, pot fi de acum beneficiari ai serviciilor de sanatate.

Joi, judecatorii instantei supreme au validat pentru a doua oara reforma 'Obamacare', asupra unui punct tehnic, dar care ar fi putut sa-i faca pe milioane de americani sa piarda aceste ajutoare federale, uneori de câteva sute de dolari, care le permit sa-si acopere o parte a asigurarilor de sanatate. O decizie contrara ar fi provocat haos pe piata asigurarilor, au sustinut administratia de la Casa Alba si judecatorii Curtii Supreme.

Departe însa de a accepta aceasta decizie, republicanii, majoritari în Congres, au declarat ca vor continua lupta pentru abrogarea legii, pe care o considera o interventie excesiva a statului pe piata asigurarilor de sanatate.

De altfel, potrivit Reuters, nemultumiti de decizia Curtii si mai ales a presedintelui acesteia, John Roberts, numit în functie de fostul presedinte republican George W. Bush, activisti conservatori si candidati republicani la prezidentiale au promis sa faca din rolul instantei supreme o tema centrala în campania din 2016.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.