Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Obiceiul banal care te poate ține departe de diabetul tip 2: Recomandarea specialiștilor din domeniul medical

diabet

Un mic dejun servit devreme poate reduce riscul de diabet de tip 2, arată un nou studiu. De asemenea, cei care au servit cina mai devreme de ora 21.00 au o incidență mai mică a diabetului de tip 2.

Experții le recomandă oamenilor să se concentreze nu doar asupra momentului în care mănâncă, ci și asupra a ceea ce mănâncă, pentru a contribui la reducerea riscului de diabet de tip 2, conform Mediafax.

Consumul unui mic dejun mai devreme poate ajuta la scăderea riscului.

Studiul, publicat luna trecută în International Journal of Epidemiology, a constatat că cei care au luat în mod obișnuit un mic dejun mai devreme - în special înainte de ora 8 - au avut mai puține șanse de a dezvolta diabet de tip 2 decât cei care au luat micul dejun după ora 9 dimineața.

În mod similar, participanții la studiu care consumă cina mai târziu - în special după ora 21 sau 22 - aveau o incidență mai mare a diabetului de tip 2 decât cei care luau cina mai devreme.

"Aceste rezultate au fost independente de mai multe variabile, printre care educația, calitatea dietei sau nivelul de activitate fizică al participanților", a declarat Anna Palomar-Cros, autorul studiului, pentru Health. "Dincolo de calitatea nutrițională a dietei, servirea unei prime mese mai devreme poate fi asociată cu o incidență mai mică a diabetului de tip 2".

Dacă legătura între momentul micului dejun și diabet va fi confirmată de mai multe cercetări, poate deveni o strategie utilă, cu atât mai mutl cu cât estimările dau 1,3 miliarde de oameni cu diabet până în anul 2050.

Palomar și echipa sa au analizat datele a 103.312 adulți implicați într-un studiu francez. Aproape 80% erau femei, iar vârsta medie la momentul inițial era de aproximativ 43 de ani.

Orarul și frecvența meselor au fost înregistrate în registrele alimentare de 24 de ore pentru primii doi ani ai studiului. După o urmărire medie de 7 ani, cercetătorii au analizat orarul meselor, numărul de mese și timpul de post peste noapte pentru a vedea dacă vreunul dintre acestea avea o relație cu diabetul de tip 2.

Pe parcursul studiului, 963 de persoane au dezvoltat diabet de tip 2, iar înregistrările lor alimentare arătau diferit față de cei care nu au dezvoltat boala. Persoanele care obișnuiau să ia micul dejun după ora 9 dimineața au avut o incidență semnificativ mai mare a diabetului de tip 2.

În plus, persoanele care luau cina mai devreme au avut un risc ușor mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.

De asemenea, a fost observat un risc ușor mai mic de îmbolnăvire la persoanele care aveau un număr mai mare de ocazii de a mânca, de 6 sau 7 ori pe zi față de doar 2 sau 3.

Totodată, timpul dintre ultima masă a unei persoane dintr-o zi și prima masă din ziua următoare a avut efect asupra riscului de diabet doar atunci când a fost asociat și cu un mic dejun luat devreme.

"Un post nocturn de peste 13 ore ar fi asociat cu o incidență mai mică a diabetului de tip 2 doar atunci când postul este întrerupt la ora 8 dimineața sau înainte", a spus autoarea studiului.

Acest lucru ar sugera că strategiile de post intermitent în care oamenii nu mănâncă până dimineața târziu sau la prânz ar putea fi dăunătoare pentru cei care caută să evite diabetul de tip 2.

Servirea unui mic dejun devreme poate fi o modalitate posibilă de a reduce riscul de diabet de tip 2, dar cu siguranță nu este singura. În primul rând, practicarea regulată a exercițiilor fizice este o modalitate excelentă de a reduce riscul unei persoane de a dezvolta diabet de tip 2.

Orientările actuale sugerează că oamenii ar trebui să aibă 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată în fiecare săptămână, pe lângă două activități care întăresc mușchii. Nivelurile de intensitate vor varia în funcție de fiecare persoană, dar scopul este ca oamenii să își crească ritmul cardiac.

De asemenea, este important ca oamenii să acorde atenție la ce nutrienți introduc în organism. Palomar-Cros recomandă să se orienteze către legume fără amidon, cum ar fi ardeii, broccoli sau ciupercile, precum și către fructe, surse slabe de proteine și cereale integrale, cum ar fi quinoa. Cel mai bine este să evitați, dacă este posibil, băuturile îndulcite, alimentele foarte procesate și grăsimile, a adăugat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.