Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Obiecte furate din cel mai vechi muzeu din Algeria în timpul revoltelor, găsite după o anchetă de către investigatori

BBC
Algeria proteste

Muzeul naţional de Antichităţi şi Arte islamice din Alger a fost devastat, vineri, în timpul protestelor faţă de al cincilea mandat al preşedintelui Abdelaziz Bouteflika, în vârstă de 82 de ani. Azzedine Mihoubi, ministru al Culturii, a anunţat că toate bunurile furate au fost recuperate, scrie Le Figaro citând Huffpost, relatează News.ro.

Citește și: Rusia intră cu avioanele în Europa, într-un exercițiu militar: trei țări sunt vizate

Ancheta iniţiată pentru a recupera obiectele furate a fost un succes. În timpul manifestaţiilor de vineri, mai multebirouri din muzeu au fost incendiate, săbii şi pistoale datând din vremea rezistenţei populare (1955-1957) au fost furate. Graţie unei anchete susţinute, Azzedine Mihoubi, ministru al Culturii, a anunţat recuperarea tuturor bunurilor istorice subtilizate.

Într-un comunicat, primit de AFP, ministrul Culturii denunţă "o crimă contra unui patrimoniu istoric care acoperă mai multe etape importante din istoria populară algeriană".

Inaugurat în 1897, sub colonizarea franceză (1830-1962), acest muzeu, unul dintre cele mai vechi din Africa, acoperă 2.500 de ani de istorie de artă în Algeria.

Potrivit ministrului, "criminalii" au profitat de valul de oameni care vineri a invadat străzile din centrul Algerului pentru a pătrunde în muzeu.

"O parte a muzeului a fost devastată, obiecte au fost furate şi birourile administrative incendiate, astfel că documentele şi registrele au fost distruse", precizează ministrul.

El a subliniat că intervenţia rapidă a pompierilor a făcut ca incendiul să nu se propage. Aripa muzeului afectată este închisă pentru renovare.

Poliţia face o anchetă pentru a identifica responsabilii, potrivit ministrului Culturii care precizează că măsurile de securitatea au fost întărite sâmbătă.

Muzeul de Antichităţi şi Arte islamice este situat aproape de intersecţia cu unul dintre bulevardele care duc către preşedinţia Republicii, la aproape 2 kilometri de aceasta. Vineri, această intersecţie a fost loc de confruntări: forţele de ordine au oprit grupuri de tineri care voiau să ajungă la sediul preşedinţiei.

Pe 1 martie, un sediu bancar a fost incendiat şi magazine au fost devastate.

Aproximativ 195 de persoane au fost reţinute, vineri, de forţele de securitate, a anunţat Directoratul Securităţii Naţionale, care a precizat că 112 poliţişti au fost răniţi în cursul protestelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.