Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Obiectivul ascuns al PSD

camera ascunsa

În ultimele luni PSD a început o sarabandă a măsurilor populiste. Măriri de pensii, măriri de salarii, scăderi de taxe. Acum se pregătește legea salarizării prin care se vor mări salariile tuturor bugetarilor. Încearcă să mulțumească toate segmentele de populație. Pensionarii se bucură de măriri, bugetarii așteaptă banii în plus. Cei din mediul privat se uită la scăderile de taxe și la măririle de salarii. Nu știu dacă să se bucure sau să plângă. Realizează că acest buget va crăpa. Nimeni nu știe cu adevărat cât va rezista bugetul, când va plezni și dacă vom intra într-o nouă criză. Investițiile au fost blocate. Nimeni nu mai vorbește despre ele. BNR iese și încearcă să dea semnale prin care să pondereze avântul guvernanților.

Dacă România își permitea cu adevărat toate aceste măsuri, puteam spune că PSD își face treaba la guvernare și după o perioadă mai lungă de austeritate, a venit momentul unei relaxări. Dar, aproape toți economiștii trag semnale de alarmă, încasările la buget scad. Fondurile europene sunt puse în pericol, deoarece încă nu s-au autorizat toate unitățile de management.

PSD continuă cu măsurile sale. Experților li se spune că vom face față și deficitului și că vom vedea că există resurse pentru a nu intra într-o nouă criză. Nu știe nimeni pe ce se bazează PSD. Liderii social democrați vin în emisiuni, desenează, fac grafice pe tablă, sunt optimiști.

O radiografie exactă ne arată că pe acest subiect, al creșterilor anunțate, al bugetului, al sustenabilității acestuia sunt păreri total opuse. Există două extreme. Cea a psd-iștilor care continuă pe linia lor și cea a experților care spun că se creează un risc imens la adresa macrostabilității economice.

De ce face PSD acest lucru?

De ce nu ține PSD cont de părerile experților? De ce riscă?

În istorie am văzut de atâtea ori că partidele pun uneori interesul electoral înaintea interesului țării. Tăriceanu a mărit pensiile înainte de alegeri. Parlamentul a votat în majoritate mărirea salariilor profesorilor deși nu existau bani, și se știa că i legea nu se va aplica. În momente electorale, trec măsurile populiste pentru că partidele vor să ajungă la putere și fac orice.

Acum, însă, nu avem un astfel de moment. PSD a câștigat alegerile, are o majoritate stabilă. Mai sunt 3 ani până la viitoarele alegeri parlamentare. De ce forțează acum cu toate aceste măsuri, când este foarte clar că există un risc. De ce forțează cu măsuri economice adresate chirurgical electoratului său, blocând investițiile?

Din punctul de vedere politic, al planificării strategice, ar fi fost mult mai convenabil să lase măririle pentru bugetari să fie aplicate în anii viitori, cât mai aproape de terminarea ciclului politic. Să ia toate aceste măsuri etapizat și nu toate deodată. Așa ar fi diminuat riscurile la adresa economiei, ar fi fost mult mai siguri în privința deficitului.

Toate aceste măsuri populiste, modul în care se acționează ne arată că PSD mai are un plan ascuns. Există un obiectiv care nu a fost devoalat. Nu cred că fac toate aceste lucruri pentru ca în 2018 să aibă o șansă în plus la prezidențiale. Ar fi fost un altfel de calcul și ar fi putut lăsa o parte din măsuri pentru anul viitor. Cred, mai degrabă, că există un obiectiv ascuns pentru anul acesta. Vor să își asigure un puternic suport din partea propriului electorat pentru a lua niște măsuri care ar deranja puternic o parte din societate.

Dacă stăm să ne uităm atent, măsurile pe care și le-ar dori neapărat PSD și care ar deranja o parte mare din societate nu pot fi decât în domeniul justiției. Există această temere, mai ales după ce am văzut filmul OUG 13.

Se pare că în acest moment avem pregătirea terenului de către PSD. Vin și încearcă să creeze o stare de mulțumire în propriul electorat, încearcă să crească nivelul de trai, dau cu două mâini, tot ce se poate pentru ca la momentul potrivit să aibă în societate o masă critică favorabilă, care să închidă ochii la alt tip de măsuri. Până la urmă, este cunoscut faptul că există o mare parte a populației care închide ochii și îi alege pe cei care au furat, dar au făcut treabă.

Vom vedea un asalt la adresa justiției? O încercare de forțare a suspendării Președintelui, pentru a pune mâna pe servicii, pe justiție?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.