Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Termenul-limită pentru montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură în apartamentele de bloc s-ar putea prelungi cu încă un an

Linkdin
repartitor

Termenul-limită pentru montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură în apartamentele de bloc s-ar putea prelungi cu încă un an, respectiv până la 31 decembrie 2024, potrivit unui proiect de lege inițiat de mai mulți liberali și depus ieri la Senat.

Vezi și: Care este temperatura ideală în casă pentru a ne menține sănătoși?

În plus, pentru categoriile vulnerabile semnatarii documentului cer și compensarea costului de achiziție a acestor dispozitive în limita a 750 de lei pentru o locuință.

”Un grup de deputaţi şi senatori PNL, PSD şi UDMR a depus astăzi un proiect de Lege privind prelungirea termenului de montare a repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2024 pentru a oferi românilor posibilitatea reală de a implementa măsurile necesare de economisire a energiei. Co-iniţiatorii sunt Sebastian Burduja, Roberta Anastase, Toma Petcu, Bende Sandor, Lorand Antal, Daniel Zamfir şi Radu Pop”, au transmis, luni, reprezentanţii Ministerului Energiei, într-un comunicat de presă, potrivit news.ro.

Potrivit acestora, prin OUG nr. 130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică se instituie obligaţia de montare până la 31 decembrie 2023, în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, a unor sisteme de măsurare pentru individualizarea consumurilor de energie la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit. Iniţiatorii propun o măsură legislativă care reglementează măsurile necesare pentru a oferi un sprijin temporar în anul 2024 categoriilor de persoane vulnerabile, ce nu dispun de resursele financiare, pentru acoperirea costului aferent achiziţiei şi montării de repartitoare.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că ”prioritatea noastră zero este interesul cetăţeanului român”.

”Ştim că există o retincenţă mare, inclusiv din cauza costurilor pe care montarea de repartitoare o presupune. Pentru prima dată, acordăm derogarea de la termenul pentru montare până la final de 2024 şi avem o schemă de sprijin a consumatorilor vulnerabili, finanţată din Fondul pentru Modernizare. Răspundem astfel aşteptărilor a sute de mii de români, inclusiv peste 200.000 de bucureşteni, care pe bună dreptate se temeau de posibile amenzi. Mă bucur în mod special că această iniţiativă este susţinută şi de colegi parlamentari de la alte partide”, a declarat ministrul.

Românii aveau obligația să își monteze repartitoare până la finele anului 2023.

Termenul limită, care s-a amânat deja de mai multe ori, este stabilit acum la 31 decembrie 2023. Cei care nu se conformează riscă amenzi de 1.000 de lei.

Radu Opaina, președinte al Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR), și fost director al RADET (Termoenergetica în prezent), a precizat luni seară la Gândul Exclusiv că repartitoarele pentru calorifere nu ar trebui să fie obligatorii, pentru că nu sunt eficiente.

Principalele argumente pe care le aduce Radu Opaina împotriva repartitoarelor:

-Nu sunt contoare, ci termometre;

-Sunt făcute pentru reglarea confortului;

-Repartitoarele de calorifer nu măsoară consumul;

-Pentru promovarea lor s-ar face propagandă comercială mincinoasă;

-Pot strica sistemele de încălzire din blocuri.

„Este o isterie, este un haos creat de o grosolană dezinformare, și o propagandă comercială mincinoasă. Pentru că nimeni din spațiul public care și-a exprimat părerile nu a citit legea, să vadă ce spune legea în problema asta. În această problemă a repartitoarelor nu sunt respectate o serie întreagă de condiții, pe care legea le prevede”, a declarat Radu Opaina la Gândul Exclusiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.