Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Observatorii oficiali din partea Federației Ruse la alegerile prezidențiale din Ucraina nu vor fi acceptați: Rusia este considerat în continuare stat agresor

ucraina vs rusia

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei nu va înregistra observatori oficiali din partea Federaţiei Ruse pentru alegerile prezidenţiale ce vor avea loc la 31 martie, pentru că Rusia "este un stat agresor", a declarat şeful diplomaţiei ucrainene, Pavlo Klimkin, informează luni EFE, potrivit agerpres.ro.

Citește și: BUBUIE nervii în PNL, după prezentarea sondajelor interne: Crin Antonescu îi SPULBERĂ socotelile lui Orban (surse) / Replica

"Este evident că Rusia este un stat agresor şi este imposibil din punct de vedere legal să li se permită unor observatori oficiali ruşi să intre pe teritoriul Ucrainei", a subliniat Klimkin în cadrul unei conferinţe de presă susţinută alături de omologul său ceh Tomas Petricek.

"Am anunţat Biroul pentru Instituţiile Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR, din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, OSCE) că nu vom avea observatori ruşi aici" în Ucraina pentru alegeri, a declarat ministrul de externe ucrainean.

În Ucraina există două entităţi care pot înregistra observatori: una este Ministerul de Externe şi cealaltă este Comisia Electorală Centrală (CEC), iar Klimkin şi-a exprimat speranţa că şi această a doua instituţie îşi va asuma aceeaşi poziţie.

"Pur şi simplu nu este loc în Ucraina pentru cei care organizează alegeri ilegitime în Crimeea ocupată şi în regiunea ocupată Donbas şi pentru observatorii lor oficiali", a subliniat Klimkin.

Potrivit informaţiilor şefului Poliţiei Naţionale a Ucrainei, Serghei Kniazev, mai mult de 850 de observatori internaţionali vor superviza derularea alegerilor prezidenţiale din Ucraina, majoritar din partea ţărilor şi instituţiilor europene.

Campania electorală a demarat în Ucraina la 31 decembrie, zi în care a început înscrierea candidaţilor.

După cum a precizat luni ministrul de interne ucrainean Arsen Avakov, la acest moment Comisia Electorală Centrală a înregistrat 38 de candidaţi, printre care şi fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko, ce conduce în sondaje, actorul Vladimir Zelenski, candidatul prorus Iuri Boiko, ultranaţionalistul Oleh Liaşko şi fostul ministru al apărării Anatoli Griţenko.

Actualul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, îşi va înainta probabil candidatura pentru viitoarele alegeri marţea aceasta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.