Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Observatorul Astronomic din Iași, acum într-o avansată stare de degradare, va fi reabilitat

scijinks.jpl.nasa.gov
Toamna astronomica

Ordinul de reabilitare a Observatorului Astronomic din Iași, aflat în proprietatea Universității „Alexandru Ioan Cuza”, a fost semnat de ministrul Lucrărilor Publice, Ion Ștefan. Clădirea de patrimoniu e acum într-o avansată stare de degradare.

Lucrările ajung la 8,9 milioane lei, investiția urmând a se derula pe o perioadă de 16 luni.

Observatorul Astronomic din Iași este o clădire de patrimoniu, într-o avansată stare de degradare structurală și la nivelul finisajelor, încadrată în clasa I de risc seismic, astfel încât se impune restaurarea și consolidarea imediată.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Ministerul Lucrărilor Publice, se urmărește restaurarea imobilului în integralitatea sa cu păstrarea funcțiunii inițiale de cercetare atmosferică și spațială, amenajarea fostei locuințe prin integrarea sa în funcționalul unei instituții de cercetare, precum și realizarea unor spații de laboratoare „state-of-the-art” care vor găzdui echipamente laser și de cercetare astronomică dintre cele mai avansate pe plan mondial.

Citește și: Un român este suspect de coronavirus! Întors din Germania, un asistent medical prezintă simptome specifice virusului

Prin lucrările pe care Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin Compania Națională de Investiții, le va derula la Observator, vor fi dezvoltate două entități CDI, pentru cercetarea dinamicii corpurilor infinitezimale și pentru cercetarea atmosferei și securitatea mediului. După reabilitare, publicul interesat va avea acces la terasa de vizitare a cerului și sala lunetei, cu prilejul evenimentelor astronomice importante.

„Intervenția asupra Observatorului Astronomic din Iași va fi una majoră și va presupune reabilitarea finisajelor interioare și exterioare. De asemenea, fiind clădire de patrimoniu, finisajele aflate în stare bună de conservare vor fi minuțios restaurate pentru ca imobilul să revină la strălucirea inițială. Observatorul va fi dotat cu echipamente performante de cercetare laser și de observare astronomică, care nu vor modifica în niciun fel compartimentarea originală a clădirii”, a declarat ministrul Ion Ștefan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.