Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Observatorul Regal din Greenwich va relua studierea cerului după o pauză de 60 de ani

tvr.ro
observatorul regal greenwick

Observatorul Regal din Greenwich (ROG) va relua studierea cerului după o pauză de 60 de ani, instituţia instalând noi telescoape în pavilionul Altazimuth, clădire listată Grade II care a fost restaurată, scrie news.ro.

Noul sistem va fi denumit „Annie Maunder”, după una dintre primele femei cercetător care au lucrat la ROG şi care a făcut importante descoperiri legate de Soare, potrivit BBC. Instrumente vor putea fi folosite de profesionişti, amatori şi elevi.

Charles II a fondat spaţiul din Greenwich în 1675. Scopul lui era crearea unei hărţi a stelelor şi a unor hărţi ce puteau fi folosite pentru navigarea pe mare.

Observatorul a funcţionat până în 1957, când oamenii de ştiinţă s-au mutat în afara oraşului, pentru a scăpa de poluarea cu smog şi lumină.

Acum, cu un aer mai curat şi noi tehnologii, este posibil ca telescoapele să înregistreze imagini foarte decente din nou din capitala britanică, a spus astronomul Brendan Owens.

El a explicat că vor fi folosite filtre pentru a evita poluarea cu lumină şi că există nou tehnici de procesare a imaginilor.

Annie Maunder Astrographic Telescope (AMAT) este un instrument de tipul patru-în-unu. Utilizatorii lui vor putea să analizeze Soarele şi planetele din Sistemul Solar, dar şi stele mai îndepărtate şi nebuloase.

Unul dintre marii cercetători ai astronomiei britanice, Annie Maunder s-a angajat la Greenwich în 1891, pentru a face calcule ajutătoare pentru oamenii de ştiinţă. Ea a devenit un observator specialist şi, împreună cu soţul ei, Walter, au descoperit noi date privind ciclurile activităţii solare.

Având în vedere vremurile, Walter Maunder a fost cel creditat pentru descoperiri. Acest lucru a fost schimbat în ultimii ani, când cercetătoarei i-au fost recunoscute meritele.

Ea a rămas în echipa Greenwich până în 1895, când a fost nevoită să demisioneze pentru că, potrivit regulilor de atunci, nu putea fi căsătorită, a explicat doctorul Louise Devoy, curator al ROG. „A rămăs foarte activă, mai ales în cadrul British Astronomical Association, şia revenit la Greenwich în timpul Primului Război Mondial, ca voluntar, din cauza diminuării numărului oamenilor din echipă”.

Noua instalaţie a putut fi achiziţionată şi amplasată şi datorită unei campanii de subscripţie. Membrii muzeului ROG, donatori privaţi şi publicul au dat proiectului 150.000 de lire sterline.

Citește și: O suită de lucrări video din colecția Neuer Berliner Kunstverein, la Salonul de proiecte din București

Banii au ajutat la finalizarea lucrărilor de restaurare a pavilionului Altazimuth. „Este o frumoasă clădire victoriană care a suferit avarii majore în bombardamente. Jumătate din ea a fost distrusă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”, a spus  Owens.

El a fost reconstruit când ROG a devenit muzeu, dar nu a fost niciodată „perfect”.

Observatorul Regal din Greenwich doreşte să aibă publicul aproape - imaginile captate de AMAT vor fi disponibile prin streaming, iar conţinutul împărtăşit şcolilor prin Planetariul „Peter Harrison” din Londra. În plus, la ROG vor avea loc mai multe ateliere.

Parterul pavilionului va avea un spaţiu ce va găzdui expoziţii, cu o secţiune dedicată poveştii lui Annie Maunder.

ROG „găzduieşte” Greenwich Mean Time (GMT), meridianul zero, dar şi Planetariul din Londra.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.