Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ȘOC de la CCR: A declarat NECONSTITUȚIONAL un articol ce vizează POLIȚIA

CCR

Prevederea conform căreia poliţistul poate fi asistat de un coleg şi nu de un avocat în comisia de disciplină este neconstituţională, a decis, marţi, Curtea Constituţională a României (CCR).

Potrivit unui comunicat al CCR, Plenul Curţii Constituţionale a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.59 alin.(7) din Legea 360/2002 privind Statutul poliţistului, care prevede că "în faţa consiliilor de disciplină poliţistul are dreptul de a fi asistat de un alt poliţist, ales de către acesta sau desemnat de Corp".

Citește și: Simona Halep dă o nouă lovitură! Imagini fabuloase

În urma deliberării, Curtea Constituţională a admis, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului în cauză.

"În argumentarea soluţiei de admitere pronunţate, Curtea a constatat că dispoziţiile de lege criticate, potrivit cărora în faţa consiliilor de disciplină poliţistul are dreptul de a fi asistat de un alt poliţist, ales de către acesta sau desemnat de Corpul ofiţerilor de poliţie, încalcă dreptul de a fi asistat de un avocat în cadrul procedurii disciplinare, ca parte a dreptului la apărare, prevăzut de art.24 alin.(1) din Constituţie. Curtea a reţinut că, în absenţa oricărei circumstanţieri, norma fundamentală invocată are aplicabilitate şi în afara sferei judiciare, aşadar inclusiv în cadrul procedurii disciplinare", se precizează în comunicat.

Citește și: Guvernul pregătește o lege cu dedicație! Cine va fi ajutat de actul normativ care ar putea fi adoptat foarte curând

Conform aceleiaşi surse, dreptul la apărare conţine numeroase prerogative, printre care şi posibilitatea persoanei de a beneficia de asistenţă juridică "în condiţiile reglementate prin legislaţia aplicabilă acestei forme de activitate juridică".

Prin aceeaşi decizie, CCR a respins cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiate sau inadmisibile, excepţiile de neconstituţionalitate ridicate cu privire la prevederi cuprinse în alte cinci articole ale Statutului poliţistului, în redactarea anterioară intrării în vigoare a Legii 81/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 360/2002 privind Statutul poliţistului, precum şi pentru modificarea art.7 alin.(2) din Legea 364/2004 privind organizarea şi funcţionarea poliţiei judiciare.

Citește și: EXCLUSIV! Planul lui Dragnea cu miniştrii lui Tudose! Omul surpriză care se vrea viitor preşedinte (surse)

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Curţii de Apel Galaţi - Secţia contencios administrativ şi fiscal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.